<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Ne slavimo Dejton, jer je on propao. Slavimo dan međunarodnog priznanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska danas, obilježavajući datum parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, obilježava dan svog međunarodnog priznanja.

21. novembar 2023, 11:29

"Dejtonski sporazum je međunarodni sporazum i time sastavni dio međunarodnog prava. Republika Srpska je kroz SRЈ potpisala Opšti okvirni sporazum i sve anekse, što je kasnije poslužilo Venecijanskoj komisiji da utvrdi da Republika Srpska ima međunarodno priznat status, jer je potpisinica međunarodnog ugovora i kao takva je pozvana da sa drugom stranom - FBiH, mijenja određene odredbe tog sporazuma, ali to se nije desilo" rekao je Dodik.

"Mi smo rekli da nijedan zvaničnik Republike Srpskense neće sastati sa osobljem američke i britanske ambasade, oni krše Ustav odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve ovo što se dešava je napad na ustavni potencijal Bosne i Hercegovine. Mi smo stabilna zajednica, jedina koja može da nastavi sama dalje. RS je izgradila odnos prema kolonijalnoj upravi ovdje" rekao je Dodik

"Mi ne proslavljamo Dejton, jer je on propao" kazao je Dodik rekavši da su ostale krhotine.

"Nemamo razloga da branimo Dejton. Upravo se dešava to- mi koji branimo Dejton, smo optuženi da smo protiv njega. Slavimo dan međunarodnog priznanja" dodao je on. "Mi se satanizujemo kroz međunarodne pa i lokalne pravosudne organe. Globalni odnosi su takvi da su poremećeni odnosi i u BiH. Novi globalni svijet nije takav da su SAD jedina globalna sila. Sviđa nam se stav Kine" rekao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska nije spremna da isporuči svoju slobodu zbog nekih kredita.

"Mi ćemo raditi i sa drugima. Evropska unija nije ono što je bila prije 10 pa i 5 godina. Tamo se govori o teškom socijalnom stanju. Imam da kažem našem narodu da Evropa više nije mitsko mjesto i mi trebamo voditi računa. Nemoguće je da je sporazum o sukcesiji osnova za pitanje imovine. Prvo su počeli sa vojnom imovinom pa su nastavili sa opštim. Primorani smo da sarađujemo sa tom strukturom, ali vidimo da zbog gubitka posova u EU to utiče na našu ekonomiju. Moramo naći druge partnere. Vrhunac je nelegitimni privatni Visoki predstavnik, tu je sve nakaradno Samo je Bilt imao saglasnost Republike Srpske, niko drugi. Savjet za implementaciju mira nije neformalna grupa koja se neovlašteno podigla u ulogu faktora ovdje" rekao je Dodik.