<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik i Kalabuhov otvorili kancelariju Ruske ambasade u Banjaluci: "Na pravoj smo strani istorije"

Danas je u Banjaluci otvorena Kancelarije Ruske ambasade u BiH. Činu su prisustvovale brojne zvanice, dok se se prisutnima obratili ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov snimljenom video porukom, te govornici Milorad Dodik, Predsjednik RS te domaćin Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH.

11. juni 2024, 2:33

On se u svom govoru zahvalio se i Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova koji su pomogli u realizaciji otvaranja ove kancelarije, na šta je Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da što se tiče njega tiče, te dvije institucije nisu ni trebale biti spomenute.

Više puta su oba govornika istaknuli da se nalaze na "pravoj strani istorije"

"Istorija je na našoj strani. Danas je poseban istorijski dan, imamo priliku da prisustvujemo posebnom događaju za koji smo se dugo spremali i odavno ga čekali. Sjećam se vremena kad još nisam bio ambasador ovdje, bavio sam se drugim funkcijama u svojstvu savjetnika ambasadora, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci. Radujem se ovom događaju i mislim da se svi prisutni raduju s nama" rekao je Kalabuhov.

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, obraćajući se u video poruci rekao je da veze sa Republikom Srpskom danas doživljavajui veliki uspon te da su kontakti na najvišem nivou postali redovni, i da se održava intenzivan politički dijalog, i na parlamentarnom nivou.

On je spomenuo i antifašističku tradiciju, koja se njeguje u Rusiji, i u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije.

"Zajedno smo gradili i mi u Republici Srpskoj ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija" rekao je Dodik.

On je u svom govoru pohvalio ruskog Predsjednika Putina, dok je za američkog ambasadora u BiH rekao da je "smrad".

Kancelarije ruske ambasade u BiH, koja je otvorena u Banjaluci, nije jedini objekt širenja ruske diplomatske misije. Podsjetimo da se u Banjaluci od septembra 2018. godine gradi i rusko-srpski hram, a ored njega kulturni centar. Kako je najavljeno, u centru bi trebalo da se izučavaju ruski jezik i drugi sadržaji. Dodik je u svom govoru rekao da bi izgradnja ovog objekta mogla biti završena do kraja ove godine.

Paradoksalno ili ne, ova kancelarija se nalazi preko puta zgrade Vlade Republike Srpske, gdje pored srpskih zastava vijori i zastava Evropske unije.