<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DIREKTOR UKC-a RS OSVANUO NA BILBORDIMA U BANJALUCI: Malo kampanja, a malo i nije...

U Banjaluci je ovih dana osvanuo bilbord na kojem se promoviše premijera filma "Od vizije do pobjede" o uspjesima UKC Republike Srpske. Film će biti premijerno emitovan na RTRS-u 30. avgusta.

22. august 2022, 2:44

foto BUKA

I ništa tu ne bi bilo neobično da u sredini bilborda nije direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić, koji je usput i nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Neobičan je i tajming emitovanja ovog filma - 30. avgust, dva dana prije zvaničnog početka kampanje.

Predizborna kampanja? Ili ne? Da li je ovaj film, u produkciji javnog servisa, zloupotreba javnih resursa i stavljanje istih u funkciju promocije jednog političkog kandidata?

Podsjetimo da, iako zvanično još nije počela, mi kao da se nalazimo u sred predizborne kampanje. Šatori su svakodnevno puni, organizuju se događaji na kojima se pozivaju ljudi na glasanje. Funkcija funkciju stiže na mitinzima, pretvarajući se da je sve kako treba. Obilaze se opštine helikopterima, ministri, gradonačelnici i načelnici upregnuti su kao strune - od svakodnevnih obaveza do onih dodatnih, na mitinzima, štraparijadama, roštiljadama... Upregnut je i sav "janjeći i praseći fond", troši se nemilice, ne bi li se privukao još jedan glas za izbore.

Pandemijska lokalno-izborna 2020. godina potpuno je poremetila planove za vašare, skupove, šatore, ali je zato ova 2022. uveliko nadomjestila propušteno. Jesu li pobrojane aktivnosti zaista sumnjive i radi li se o kršenju predizbornih pravila?

"Pa jeste, to je s jedne strane izbjegavanje pravila oglašavanja mimo propisanog perioda izborne kampanje, a s druge strane korištenje javnih resursa u svrhu predizborne kampanje. To je neka matrica koja se koristi već godinama. Ovo nije prvi put. Mi smo i pred prošle i pretprošle izbore imali bilborde sa Vladom Đajićem gdje se najavljuju, od besplatnih pregleda, do bilborda Kliničkog centra gdje su se pojavljivali i ostali kandidati SNSD-a. Ovo je samo nastavak iste prakse", za BUKU kaže Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH

Ona kaže da smo i ranije imali situacije gdje se snimaju i emituju dokumentarni filmovi koji veličaju uspjehe pojedinaca koji su u isto vrijeme kandidati na izborima.

"Što se tiče samog Zakona, koliko je to regulisano, to je u nekoj sivoj zoni. Čak i sa ovim nametnutim izmjenama Izbornog zakona koje tretiraju zloupotrebu javnih resursa u svrhu predizborne kampanje, upitno je koliko će se moći podvesti pod to, s obzirom na to da se radi o periodu van zvanične izborne kampanje, a drugo, s obzirom na to da su ove odredbe vezano za zloupotrebu javnih resursa u kampanji vrlo usko postavljene ovim izmjenama Zakona. Mi ćemo, naravno, tražiti od Centralne izborne komisije da se preispita ovo, ne samo po pitanju kršenje Izbornog zakona, nego i vezano za kršenje Zakona o finansiranju političkih stranaka, da utvrde da li je u pitanju finansiranje kampanje iz javnih sredstava, u kojem slučaju bi onda mogla Centralna izborna komisija izreći sankcije", ističe naša sagovornica.

Dakle, ne samo da se stranke oglašavaju van izborne kampanje, nego su shvatile da im je mnogo isplativije i učinkovitije da koriste pozicije koje obavljaju ključni kandidati i funkcioneri političkih stranaka da se promovišu, da direktno finansiraju dio kampanje stranke javnim sredstvima.

"Ono što će Tranparency International uraditi jeste da ćemo tražiti informaciju o tome ko je platio finansiranje ovakvog dokumentarnog filma, da li su izdvojena dodatna sredstva i za emitovanje i da li se radi o kršenju Zakona. Imali smo mnogobrojne slične slučajeve, ali zbog toga što je Zakon nedovoljno jasno propisao ovakve oblike ponašanja, to je ili ostalo nesankcionisano ili moramo čekati dvije-tri godine do objave revizorskih izvještaja političkih stranaka, da vidimo uopšte da li se uspjela pronaći odredba zakona da se ove stvari mogu sankcionisati", kaže Ivana Korajlić za BUKU

Ona kaže da smo mi davno upali u predizbornu kampanju, ne samo da su stranke već imale i plaćeno oglašavanje, nego su ih prijavljivali Centralnoj izbornoj komisiji, gdje su neki i sankcionisani, poput PDP-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, gdje je bila direktna politička promocija plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama.

"Međutim, imamo i ovaj drugi vid, gdje se to suptilno radi i gdje se koriste institucije. Ukazivali smo na to i radimo monitoring, a samo za prvih mjesec dana je bilo stotine primjera korištenja javnih resursa u svrhu izborne kampanje. Do sada smo preko 30 prijava poslali CIK-u za preuranjeno oglašavanje, ali ono novo što sad imamo to je da su se počele organizovati različite manifestacije za koje je jasno da su predizborni skupovi, na kojima se jasno šalju poruke građanima da glasaju za određenu političku stranku, a da se to organizuje pod okriljem dana opštine, dana grada, krsne slave neke institucije... Dovode se pjevači, organizuju se koncerti... Imamo turneju Krajiške večeri, za koju SNSD šalje ulaznice biračima i poziva ih tu na glasanje. Imali smo primjere na koje smo ukazivali, kao što je slava Opštine Čelinca, gdje su doveli četiri-pet pjevača, bio je veliki koncert za koji su plaćeni bilbordi da se promoviše taj koncert. Kad smo se obratili Opštini Čelinac, oni tvrde da to nisu organizovali, ni platili. Neko je to morao organizovati i platiti. Sve se to radi prije izborne kampanje da se izbjegnu sankcije, a ono što je spornije, ne samo da li to stranka organizuje, već da li su korištena javna sredstva da bi se organizovali predizborni skupovi stranaka, a to sigurno jesu", zaključuje Korajlić za BUKU.

Aktivista i predsjednik Udruženja Restart Srpska Stefan Blagić za naš portal kaže da preuranjena kampanja nije nikakva novost što se tiče političkih partija u RS i čitavoj BiH, međutim, čini se, makar po broju prijava, da ih ove godine ima najviše i da su krenule najranije, što je evidentno, ne samo iz prijava koje su oni dostavljali CIK-u, već i iz prijava koje su dostavljale i druge organizacije u RS i BiH.

"Ono što je karakteristično jeste da i kandidati sami rade sopstvene preuranjene kampanje. Najčešće se to dešava na društvenim mrežama i tu smo vidjeli brojna kršenja, iz prostog razloga što je Facebook dozvolio da imate uvid u politička oglašavanja i to je potpuno transparentno u ovom trenutku.Što se tiče Vlade Đajića, ovo se formalno-pravno vrlo vjerovatno neće nazivati preuranjenom kampanjom, iako smo mi svi svjesni da ona to suštinski jeste, jer tu se neće promovisati samo UKC, niti Vlado Đajić u smislu direktora tog centra, nego prvenstveno zbog toga što su u oktobru izbori i što je Vlado Đajić na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu RS", kaže Blagić za BUKU.

Politička analitičarka Tanja Topić naglašava da je fascinantno ponašanje pojedinih političkih aktera prema kojem javno, jasno i bahato ignorišu sva postojeća pravila. Oni se oglašavaju, slikaju se i smiju nam se sa bilborda u dobro znanom maniru, svjesni da krše pravila i zakone, koja su sami donijeli i spremni da plate kazne samo da bi dobili ovu političku bitku.

"I u tome leži i najveći problem ovog društva, šalje nam se poruka da zakoni ne vrijede za sve isto, a da su pravila tu kako bi se izigravala. Građani se na taj način uče šta je makijavelizam u politici ali i životu, da nam nije potrebna pravna država, jer su to obične „prozapadnjačke tlapnje“, dok se jasno vidi ko određuje pravila igre i ko vodi glavnu riječ. Mislim da političarima pri tome uopšte nije važno kakvu poruku šalju građanima, taj stepen bahatosti i neodgovornosti odavno je prešao crvenu liniju, a da za to nisu snosili nikakve posljedice niti odgovornost. Definitivno su primjeri zloupotrebe toliko vidljivi, vrište na svakom koraku, pitanje je šta će uraditi Centralna izborna komiisija", kaže Tanja Topić.

Ona za kraj dodaje da je bitnije kako će na njih reagovati građani, da li im je jasna ta zloupotreba, ili će nastaviti da se ponašanju kao navijači, koji svaki potez svojih favorita, ma kako on bio poguban, opravdavaju i slave ili će početi da kritički promišljaju stvari i procese u društvu.

"Bojim se da će ovo prvo prevagnuti", zaključuje Topić za BUKU.