<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je ovo rješenje: Narukvica koja alarmira policiju ako prepozna kućno nasilje

Taj sistem može dati signal za akciju brže nego žrtva.

20. novembar 2023, 1:05

Inženjerska komora Federacije BiH, predložila je institucijama da se u prevenciju nasilja nad ženama od bračnog ili izvanbračnog partnera hitno uvedu prenosivi uzbunjivači u obliku sata, narukvice ili privjeska, gdje se pritiskom na dugme šalje obavješetenje policiji da je štićena osoba tj. žena ugrožena. Nadalje uređaj pored imena osobe koja je ugrožena šalje tačne GPS podatke i adresu gdje se ugrožena osoba nalazi – navode iz ove komore.

Anetu Zrnić, diplomiranu pravnicu koja je pokrenula blog “Nasilje Šta i kako”, smo pitali kako komentarišete ovaj prijedlog, da li je i on jedan od rješenja.

U većini slučajeva, kaže, izrečene mjere zabrane prilaska žrtvi mjera je prekršena, tako da bi ovaj prijedlog bio odlično rješenje i sigurno bi pokazao bolje efekte.

Žena bi se osjećala sigurnijom u svom svakodnevnom životu, a brža intervencija nadležnih mogla bi da spriječi najgori fatalni ishod. Prijedlog inženjerske komore da se nabave narukvice koje šalju obavještenje policiji da je štićena osoba ugrožena, pokazuje da je nasilje toliko prisutno u našem svakodnevnom životu da su građani aktivno počeli da učestvuju predlažući nova rješenja”, zaključujeZrnić.

U  Inženjerskoj komori Federacije BiH smatraju da je veoma važno da se šalje tihi alarm da se potencijalni ubica nalazi u nedozvoljenoj blizini, jer opcija u kojoj potencijalna žrtva poziva 122 objašnjava ko je i gdje se nalazi, često dugo traje i ne daje rješenje jer potencijalni ubica može žrtvu spriječiti i onda biti još agresivniji.

Tih alarm daje vjeru žrtvi da će pomoć doći i sve što treba da uradi je da izdrži neko vrijeme a potencijalni ubica ne zna da pomoć stiže na tačnu adresu ili lokaciju u parku.

Da bi ovakav sistem radio potrebna je minimalna intervencija na informacijsko komunikacijskim sistemima policije.