<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crnković se odrekao 7000 KM kao član Ekspertskog tima BiH: Kao dijete odraslo na rijeci Uni...

Ekološki aktivista Mario Crnković, kao član Ekpertskog tima za BiH u slučaju Trgovska gora, odrekao se cjelokupne naknade u iznosu od 7000 KM u korist svoje organizacije "Green Team", i to namjenski za aktivističke, administrativne i pravne korake koje će biti preduzeti tokom 2024.godine, saznaje BUKA

12. februar 2024, 12:32

foto BUKA

On je od početka početka 2021. godine, dio Ekspertskog tima Bosne i Hercegovine vezano za ovaj slučaj Trgovska gora, odnosno namjeru Hrvatske da u graničnom pojasu sa BIH gradi nuklearni objekat, te smješta radioaktivne i druge opasne otpade.

"O tom koliki je moj doprinos kompletnom slučaju, ne mogu suditi, ali znam da sam kao građanin i predstavnik građana u Ekspertskom timu dao svoj maksimum. Međutim, sa punim pravom i argumentovano mogu reći da Bosna i Hercegovina nije dovoljno učinila na zaštiti građana. Hrvatska ne odustaje od svoje namjere, a nuklearni objekat, koji bi bio izgrađen u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom, na neadekvatnoj lokaciji, može imati čitav niz negativnih uticaja, koji će se neminovno odraziti na sve sfere života. U toku je realizacija istraživanja na monitoringu nulte stope radioaktivnosti , ali ti podaci nam u ovom slučaju praktično mogu koristiti samo pri mjerenju kolika je katastrofa ukoliko se desi akcident. Na području FBIH su počela, a u RS najavljena određena terenska, tj. hidrološka, geološka i druga istraživanja, ali ovi rezultati neće biti dostupni prije predstavljanja studije uticaja na životnu sredinu - koja je najvažniji dokument u čitavom slučaju. Na koji način će ovi podaci biti korišteni, ostaje da vidimo" saopštio je Mario Crnković

On kaže da posebno brine to što nemamo u primjerenim formatima argumentovano, koji su to značajni negativni prekogranični uticaji koje nosi smještanje radioaktivnih i drugih opasnih otpada nedaleko od Une. Ne smijemo se voditi paušalnim procjenama, već moramo imati jako uporište u naučnoj argumentaciji.

"Ako pričamo o ugroženosti preko 250 000 ljudi, što jeste istina, krajnje je vrijeme da se to naučno argumentuje. Procjene nisu dovoljne. Imamo samo jedan naučno-istraživački rad na ovu temu, koji je pokrenut interesom pojedinca, a ne sistemskim pristupom. Mi možemo i moramo bolje, inače ćemo ostati zapamćeni kao generacija koja je uništila perspektivu razvoja onima koji nisu još ni rođeni. Iz tog razloga, kao neko ko je odrastao i živi uz rijeku Unu, svoju kompletnu nadoknadu za učešće u Ekspertskom timu BIH od 7000KM sam donirao na odvojen račun Green Team-a, namjenski za aktivističke, administrativne i pravne korake koje će biti preduzeti tokom 2024.godine. Uvjeren samo da ćemo mi kao građani učiniti sve što je u našoj moći, ali BIH se mora pokrenuti i argumentovati negativne uticaje koje već sada imamo" rekao je Crnković.

2024. godina je godina odluke za slučaj Trgovska gora, ukoliko ne na studiju uticaja na životnu sredinu ne odgovorimo jako i argumentovano, praćeno diplomatskom ofanzivom, dovešćemo u pitanje i više nego pominjanih 250 000 građana.

"Bosna i Hercegovina jeste zemlja konstantnih političkih i drugih kriza koje odvlače pažnju i od životno važnih pitanja građana, ali postoje teme koje ne smiju padati u sjenu, teme čije posljedice usljed neodgovornih postupanja, mogu nadživjeti sve nas" rekao je Crnković.

Inače Crnković je bio gost u podcastu BUKE 

Pogledajte 

slika

Mario Crnković: "Trgovska gora je mali pakao u Krajini i prijetnja po bezbjednost cijele države"

Podcast

Buka