<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crna knjiga nepodobnih: Sastanak opozicije zbog prijetnji Milorada Dodika

Politika

Oštre reakcije na Dodikovo obraćanje

14. novembar 2016, 12:00

Predstavnici Saveza za promjene danas će u Banjaluci odlučiti koje će korake poduzeti nakon „prijetnji“ predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, da Vlada RS neće pomagati opštine u kojima nije pobijedio SNSD, te da članovi Vlade neće imati bilo kakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica i da će SNSD napraviti tzv. crnu knjigu u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način SNSD-u "napravili štetu".


Glavni odbor Partije demokratskog progresa (PDP) osudio je te Dodikove izjave, nazvavši ih strašnim.- Postavlja se pitanje da li su slijedeći korak žute trake koje će biti podijeljene svima koji nisu u SNSD-u. Javnost je zgrožena ovim porukama - rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci.


Kao jednu od najužasnijih stvari koje su se javile u javnosti, ocijenio je Dodikovu najavu da Vlada RS neće sarađivati s općinama u kojima nije pobijedio SNSD.

- Savez za promjene je stava da sve ovo traži odgovor i biće biti održan sastanak na kojem će Dodikova prijetnja biti glavna tema – najavio je u nedjelju Crnadak.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a, on je kazao da je SNSD i dosad radio protiv Saveza za promjene i sprječavao da se desi bilo šta dobro za građane.

Budući da, kako je naveo, SNSD „u potpunosti kontroliše tužilaštvo“, Crnadak sumnja da će se tim izjavama pozabaviti nadležni organi, kako bi ispitali da li je Dodik prekršio Ustav i zakone RS.

Ranije je Srpska demokratska stranka saopštila kako je obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na stranačkom skupu SNSD-a sa novoizabranim načelnicima je krajnje alarmantno, posebno kada poziva na nesaradnju Vlade Republike Srpske i njenih funkcionera i „kažnjavanje“ gradova i opština u kojima su na vlasti opozicioni načelnici, saopšteno je iz Srpske demokratske stranke.

SDS upozorava da najava pravljenja „Crne knjige“ u kojoj treba da se nađu i sankcionišu svi oni koji su činili bilo kakvu partijsku štetu SNSD-u, podsjeća na najcrnja vremena fašističke ideologije i „žutih traka“.

“Krajnje je vrijeme da se zapitamo šta to Dodik i SNSD nude Republici Srpskoj i gdje nas ta politika vodi? Da li smo mi zadnji bastion totalitarizma civilizovanog svijeta, koji se danas može porediti sa Sjevernom Korejom ili sličnim režimima? I kakva nam je budućnost? Da li će ovo biti Republika Srpska u kojoj će da žive i imati mjesto samo partijski poslušnici SNSD-a, a svi ostali biti građani drugog reda i tražiti svoju budućnost izvan Republike Srpske?”, pitaju se u SDS-u.