<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bosna i Hercegovina šalje spasioce i nudi pomoć za saniranje šteta od zemljotresa u Turskoj

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kao resorni ministar pokrenut će hitnu proceduru upućivanja, u ovom trenutku tima do 50 pripadnika sastava civilne zaštite sa područja cijele Bosne i Hercegovine

06. februar 2023, 1:11

Bosna i Hercegovina, kao članica mehanizma civilne zaštite Europske unije (EU), spremna je da što hitnije uputi pomoć ugroženima od zemljotresa na području Turske, navedeno je u saopštenju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kao resorni ministar pokrenut će hitnu proceduru upućivanja, u ovom trenutku tima do 50 pripadnika sastava civilne zaštite sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

„Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Također, upućujem i poruku da će Bosna i Hercegovina pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu“, naglasio je Nešić.

Nešić je jutros izrazio saučešće i ministru unutrašnjih poslova Republike Turkiye Sulejmanu Soylu, te porodicama i narodu Republike Turkiye, povodom razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Slanje spasilačkih timova u Turkiye nudi 13 zemalja EU - EU podržava akcije spašavanja timovima na terenu i satelitskim sistemom

Spasilačke timove za pomoć Turkiye nakon zemljotresa do sada je ponudilo 13 zemalja Evropske unije (EU), objavila je u ponedjeljak Evropska komisija, javlja Anadolija.

"Naše misli su sa svima onima koji su izgubili najmilije i hrabrima koji su prvi reagovali u spašavanju života", naveli su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić u zajedničkoj izjavi.

U saopštenju se navodi:

"Deset timova za urbanu potragu i spašavanje je brzo mobilisano iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Holandije, Poljske, Rumunije da podrže one koji prvi reaguju na terenu".

Portparol EU Balazs Ujvari rekao je da su sličnu pomoć obećale i Mađarska, Italija, Španija, Malta i Slovačka.

Komesari EU su naveli da centar za hitne slučajeve EU koordiniše sa Turkiye i državama članicama EU o daljoj pomoći.

"EU podržava akcije spašavanja svojim satelitskim sistemom Copernicus", dodaje se.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, zemljotres se osjetio u deset turskih gradova. Najmanje 912 osoba je poginulo, a 5.385 je povrijeđeno.

Hrvatska šalje tim od 40 osoba za potragu i spašavanje ispod ruševina

U okviru međunarodne pomoći i razmjene Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske šalje timove koje sačinjava 40 obučenih osoba sa psima i ostalim rekvizitima potrebnim za pronalazak osoba ispod ruševina, javlja Anadolija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se jutros u povodu katastrofalnog potresa koji je pogodio Turkiye i susjedne zemlje s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

“Dogovorili smo da će Hrvatska u znak solidarnosti poslati tim za spašavanje od 40 ljudi”, izvijestio je premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu.

Riječ je o međunarodnoj pomoći koju će Ravnateljstvo civilne zaštite, kao krovno tijelo, pružiti nastradalim područjima u Turkiye.

Najavu Hrvatske pomoći Turkiye najavio je na svom Twitter profilu i veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran. U znak žalosti zbog nastradalih građana u razornom potresu u Turkiye, ispred zgrade Veleposlanstva u Zagrebu zapaljena je svijeća.

U izjavi za Anadolu Agency pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Brozičević izjavio je kako HGSS ima pripremljeno devet timova s bespilotnim sustavima, odnosno dronovima, tri potražna tima koja čine čovjek i pas za potragu za unesrećenima ispod ruševina, te troje medicinskih djelatnika za pomoć ozlijeđenima na terenu.

HGSS čeka poziv od Ravnateljstva civilne zaštite koje djeluje također po pozivu iz Turkiye kako bi znali koja vrsta pomoći u ljudstvu i opremi je najpotrebnija.