<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BHRT od danas ukida 15 emisija, radnici za utorak najavili protest upozorenja

Radnici Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovne i dalje rade bez plate i toplog obroka. Sve u interesu javnosti. Nadležni o osnovnim ljudskim pravima svakog radnika ne razmišljaju. Prepušteni sami sebi, članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najavljuju proteste upozorenja za utorak, a potom i korištenje svih zakonskih sredstava za ostvarivanje svojih prava.

27. maj 2024, 7:05

Da nema više vremena za čekanje potvrđuje i činjenica da će od danas BHRT ukinuti 15 emisija iz svog programa, dok će neke biti skraćene. I, očigledno, ovo je samo početak jer će se uskoro ići i sa novim smanjenjima programa. Dodatni problem koji se, poput domino efekta pojavio, jeste da ova televizija ostaje bez radnika jer ne žele raditi bez plata.

BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ, generalni direktor BHRT-a

"Zbog toga što nismo u mogućnosti da radnicima isplatimo ni minimalna primanja. S druge strane, imamo ogroman odliv ljudi jer nisu u stanju više da trpe ovu neizvjesnost, ne žele da rade besplatno, a to im je, između ostalog, naloženo nedavnom privremenom mjerom suda kada je BHRT, pokušajem da uskrati usluge FTV, imao namjeru da dobije novac koji je zaradio u prethodnih 6 mjeseci, ali tom odlukom je naloženo da treba besplatno da radi za FTV i mi smo, slijedom svih tih dešavanja, dovedeni u situaciju da je opstanak BHRT-a i definitivno doveden u pitanje."

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su "Jedan", "Odbrojavanje", "Putevi zdravlja", "Nova avantura", domaći dokumentarni program, "Propuh", "Thinking Box", "Art Depo", "Moja zemlja", "DVS - Filmski festival u Kanu", "Identiteti", "Global", "Konačno petak sa Majom Miralem", "Inbox", "Trend" dok će emisija "Jutro za sve" trajati dva umjesto tri sata.