BH novinari: Portal "Prometej" našao se na udaru političkog magazina "Stav", zaustaviti verbalno nasilje

Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“, navode iz Udruženja BH novinari

06. august 2022, 5:52

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima portala Prometej i uredniku Franji Šarčeviću, te osuđuju prijetnje i verbalno nasilje kojem su izloženi posljednjih desetak dana putem medija i društvenih mreža.

U saopćenju Udruženja/udruge BH novinari navodi se da su se urednik Šarčević i portal Prometej našli na udaru političkog magazina Stav iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama, nakon što su, na kritički način i drugačije od većinskog mišljenja u Sarajevu, pisali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim protestima ispred zgrade OHR-a, kao i odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Širenje govora mržnje

- Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“. U istom članku, Prometej je optužen za podršku „politici aparthejda“ i onima koji hoće da „osujete“ borbu Bošnjaka za „državotvornost“, kako navodi Stav. Nakon pisanja ovog magazina, uslijedila je hajka i objava mrzilačkih sadržaja na društvenim mrežama – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako su huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj porodici nedopustivi u demokraskom društvu, koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktuelnim temama.

- Svako drugo ponašanje, a posebno podsticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja - navodi se u saopćenju.

Poziv nadležnima da reagiraju

Udruženja/udruga BH novinari pozivaju policiju i tužiteljstvo Kantona Sarajevo da poduzmu potrebne istražne radnje i zatraže pravno sankcioniranje onih koji ugrožavaju sigurnost i pravno na slobodu izražavanja novinara i urednika portala Prometej.

- Zabrinjava činjenica da se među onima koji šire mržnju i etničku netrpeljivost prema Prometeju, kao i njegovim urednicima i novinarima, nalaze osobe izdašno podržane projektima međunarodne zajednice u BiH, među kojima su neke od ambasada i sjedišta međunarodnih organizacija i institucija sa sjedištem u Sarajevu. Ovom prilikom, UO BH novinara poziva te međunarodne organizacije da prestanu s praksom pružanja podrške osobama koje su glavni izvori govora mržnje i podsticanja na online nasilje prema portalu Prometej, kao i drugim medijima i novinarima u BiH koji kritički pišu i izvještavaju, njegujući kulturu dijaloga i različitosti kroz novinarske sadržaje - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.