<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučki univerzitet reakreditovan, studenti nemaju razloga za brigu

OBRAZOVANJE

Reakreditacija Univerziteta u Banjaluci i 16 studijskih programa prvog ciklusa studija uspješno je završena - potvrdio je prof. dr. Radoslav Gajanin, rektor te visokoškolske ustanove.

02. april 2019, 2:47

 

 

Gajanin je rekao da je Univerzitet od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS dobio rješenje o reakreditaciji prošle sedmice, a koje se odnosi na narednih pet godina.

-Univerzitet ispunjava sve standarde kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, ali i standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u okviru evropskog jedinstvenog prostora visokog obrazovanja - kazao je rektor.

Naveo da je Univerzitet dobio i preporuke i smjernice na kojima će raditi s ciljem unaprijeđenja svog rada.

Proces reakreditacije Univerziteta u Banjoj Luci i studijskih programa trajao je nepune dvije godine, a Gajanin je naglasio da studenti nemaju razloga za brigu kada je riječ o tome da li će njihove diplome biti priznate u svijetu.

I prof. dr. Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci je pojasnio da je Komisija za eksternu evaluaciju ocijenila da Univerzitet od 10 kriterija sistema kvaliteta za sedam ima u potunosti ispunjene zahtjeve, dok za tri ima pretežno ispunjene zahtjeve.

Posavljak je naveo da Univerzitet u Banjaluci na 12 studijskih programa ima u potpunosti ispunjene zahtjeve sistema kvaliteta, dok kod četiri njih su pretežno ispunjeni zahtjevi.