<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučki Univerzitet postao domaćin „neočekivanog“ projekta

Ovo je jedna od dvije Zimske škole u svijetu koja se održava u ovoj godini, a studente stipendiše Njemačka služba za akademsku razmjenu.

17. februar 2023, 11:55

Univerzitet u Banjoj Luci je po prvi put domaćin DAAD Zimske škole pod nazivom „Expect the unexpected! Exploring the diversity of ecology, language and culture in Bosnia and Herzegovina“ – „Očekujte neočekivano! Upoznajte raznolikost ekologije, jezika i kulture u Bosni i Hercegovini“. Aktivnosti škole počele se u petak, 9. februara, a trajaće do 1. marta 2023.

U Ponedjeljak, 13. februara, održano je svečano otvaranje DAAD GoEast Zimske škole u prostorijama Filološkog fakulteta. Polaznike škole su pozdravili prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta, a ispred organizacionog tima studentima se obratila DAAD lektorka Sabine Skot. Profesor doktor Borivoje Milošević održao je predavanje „Banja Luka through the ages“ koje je probudilo veliku zainteresovanost studenata.

Ovo je jedna od dvije Zimske škole u svijetu koja se održava u ovoj godini, a studente stipendiše Njemačka služba za akademsku razmjenu. Organizator projekta je Filološki fakultet u koordinaciji Ivane Četić i Melsade Zec Zejnić, viših asistentkinja na Katedri za germanistiku Univerziteta u Banjoj Luci.

Fokus svake DAAD škole, pa tako i ove banjalučke zimske škole, je na učenju jezika i upoznavanju kulture zemlje domaćina kroz savladavanja jezičkih prepreka. Na dan otvaranja škole studenti su takođe imali ulazni test poznavanja srpskog jezika, a nakon toga i srpski jezik u praksi.

Centar za srpski jezik kao strani, osnovan na Filološkom fakultetu, pripremio je kurseve na različitim jezičkim nivoima. Kroz učenje jezika nastoji se približiti druga kulturna sfera sa kojom će se studenti susretati kroz manifestacije i predavanja, kao i kroz kontakt sa domaćim studentima i stanovnicima tokom ovog tronedjeljnog boravka u Banjaluci.

Glavni cilj tronedjeljne zimske škole jeste da skrene pažnju kako na jezičku, tako i na ekološku i kulturnu raznolikost Bosne i Hercegovine. Ova trijada će studentima biti predstavljena stručnim predavanjima, intenzivnim učenjem jezika, organizovanim obilascima, izletima u prirodu i raznim manifestacijama.

Iz oblasti ekologije polaznici će moći da učestvuju u razgovoru o prednostima i nedostacima nezavisnog snabdjevanja energijom. Studenti će imati priliku da tokom posjete Hidroelektrani Bočac i Eko Toplanama dobiju uvid u ekološki način proizvodnje energije korišćenjem termoelektrana i hidroelektrana.

Još jedno ekološko područje koje će studenti moći istražiti je posebna vrsta netaknute poljoprivrede. Iako mala i zakonski još neregulisana, organska poljoprivreda itekako osigurava snabdijevanje stanovništva raznim prirodnim proizvodima. Stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta će uvesti studente u zanimljivosti ove ekološke proizvodnje. Predavanje „Current state of the art and trends in the organic production and market” održaće profesor doktor Aleksandar Ostojić zajedno sa višim asistentom Nemanjom Jalićem.

Zimska škola daje poseban osvrt na kulturnu raznolikost zemlje

Kulturna raznolikost je istovremeno najintrigantnija i najosjetljivija tema na ovom putovanju upoznavanja Bosne i Hercegovine. Uz predavanja profesora istorije, politikologije, jezika i kulture sa banjalučkog Univerziteta, razgovore sa aktivistima iz Banja Luke i okrugle stolove o kulturnim i alternativnim sadržajima, pažljivo se otvaraju polemike o temama regiona. Promišljeno i sa poštovanjem sagledaće se djelovanje i način života naroda ove zemlje. Za polaznike zimske škole u Banjaluci ovo je idealna prilika da analiziraju, preispitaju i razbiju sve postojeće predrasude o gradu i državi koju posjećuju.

Danijela Majstorović, redovna profesorica engleske lingvistike i kulturoloških studija na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, podstaći će studente na diskusiju kroz predavanje na temu „Entangled Europeanisms: Discourse and Affect in Postsocialist Bosnia and Herzegovina“.

Jednodnevni izleti do istorijski i regionalno značajnih mjesta obogaćuju kulturni program, kao i večernje manifestacije iz raznovrsne pozorišne, muzičke i sportske ponude Univerziteta i grada.

Tokom vikenda 18. i 19. februara polaznici će putovati u kraljevski grad Jajce i Nacionalni park Kozara. Na ovaj će način naučiti nešto više o srednjovjekovnoj Bosni čije ostatke vidimo u Tvrđavi u Jajcu, katakombama, ali i kroz različite spomenike, ostavštine nekadašnjih bosanskih kraljeva i kraljica. U Nacionalnom parku Kozara polaznici će moći uživati u prirodnim ljepotama i resursima ove zemlje. Obići će i jedinstveni Spomenik Revoluciji, memorijalni zid i muzej koji čine memorijalni kompleks u sastavu Nacionalnog parka.

21. februara će studenti sa njemačkih fakulteta zajedno sa domaćim studentima pogledati Stand-up-Predstavu Đurologija, Branka Đurića, u sportskoj dvorani Obilićevo. Vrlo zanimljiva i hrabra odluka da se učesnicima približi domaći smisao za humor u klasičnom obliku Đurine komedije.

Akademska razmjena i što raznovrsniji uvid u regiju

Banjalučka Zimska škola između ostalog promoviše kontakte sa stranim studentima i budućim naučnicima. Učesnici su stoga smješteni u studentskom domu u univerzitetskom kampusu. Pored organizacionog tima, domaći studenti koji žive u kampusu će na taj način pružiti adekvatnu podršku polaznicima škole. Nastavu jezika i predmeta, kao i ekskurzije prate kako domaći tako i gostujući studenti, tako da se s jedne strane promoviše akademska razmjena, a sa druge strane što raznovrsniji uvid u regiju.

Jedna od zanimljivosti zimske škole biti će svakako i posjeta Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske. Polaznici će između ostalog posjetiti i zgradu Gradske uprave u Banjoj Luci.

Učesnici DAAD zimske škole su studenti sa raznih fakulteta sa težištem na sljedećim predmetima: ekologija, digitalne tehnologije, kulturološke studije, evropske studije, evropska politika, istočnoevropska politika i istorija, slavistika, internationalna ekonomija, hemija, matematika, njemački jezik i književnost, lingvistika, kao i srodne discipline. Predavanja i nastava se izvode prevashodno na njemačkom i engleskom jeziku, s tim da su pojedini vođeni obilasci planirani na srpskom sa prevodom. Nakon uspješno završene zimske škole, Univerzitet u Banjoj Luci pretposljednjeg dana dodjeljuje sertifikate polaznicima.