2023. godina, političarima u BiH pod bor veće plate, nekima i za 1000 KM!

Ono što predstavlja problem jesu plate izabranih i imenovanih lica odnosno političara kojima će se ovim prijedlogom drastično povećati plate, dok će ostali državni službenici “kuburiti” sa i dalje nerealno malim platama.

Članovi Predsjedništva BiH bi primali 6.300 KM umjesto sadašnjih 5350 KM

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH  ima osnovicu devet, što podrazumijeva platu od 4.815 maraka, a ukoliko dođe do povećanja primaće 5.670 KM.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministri u Savjetu ministara BiH primaju 4.547,50 KM,  a uvećanjem bi plate mogle ići i do 5.355 maraka.

Ostali funkcioneri na nivou BiH, poput Predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućih Predstavničkog doma i
Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH,sa koeficijentom 8,70,  primaće umjesto dasadšnjih 4.654,50 KM skoro 5500 KM (5.481 KM).

Samostalni sindikat koji zastupa službenike i zaposlene u institucijama BiH dobio je dokument novog zakona o Nacrtu budžeta i oštro se protivi tome da se izabranim i imenovanim licima osnovica za povećanje plate uopšte uvećava, prenosi fokus.ba

“Osnovna plata državnog službenika bi bila jednaka povećanju plate izabranog i imenovanog lica sa 8.4 koeficijentom, gdje ulaze i parlamentarci i imenovana lica. Mi ćemo se boriti da se to ne usvoji jer je stvarno van svake pameti”, rekao Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sidnikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije