Pablo Neruda


Tema

31.08.2018

POEZIJA / Pablo Neruda: Oda srećnom danu

Pablo Neruda

Ovog puta me pustite da budem srećan, Ništa se nije desilo nikom, Sve što se dešava to je da sam srećan Sa sve četiri strane srca, Kad hodam, spavam ili pišem.

Kolumne

05.01.2016

/ Pablo Neruda: Zabranjeno je

Pablo Neruda

Zabranjeno je plakati a da se nešto ne nauči, probuditi se, a ne znati što sa sobom, plašiti se svojih vlastitih uspomena.

Tema

11.04.2015

/ Pablo Neruda: Tijelo žene

Pablo Neruda

Tijelo žene, bijeli brežuljci, bijela bedra, slična si svijetu kada se daješ. Ruje te moje tijelo divljeg ratara i sin iskače iz dubine zemlje.

Tema

08.03.2015

POEZIJA / Pablo Neruda: Ne zaboravi biti sretan

Pablo Neruda

Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi... Živi danas, učini danas, reskiraj danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi biti sretan!

Tema

12.05.2020

POEZIJA / Pablo Neruda: Noćas bih mogao napisati stihove

Pablo Neruda

Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Napisati, na primer: »Noć je posuta zvezdama, trepere modre zvezde u daljini.« Noćni vetar kruži nebom i peva. Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Voleo sam je, a ponekad je i ona mene volela.

Tema

08.11.2013

POEZIJA / Pablo Neruda: Tri pjesme

Pablo Neruda

Ljubavi, od zrna do zrna, od planete do planete, mreža vjetra sa svojim sjenovitim mjestima, rat sa svojim cokulama krvavim, ili dan i noć klasa. Kuda prođosmo, ostrva, mostovi ili zastave, violine prolazne jeseni izbodene, radost je ponavljala usne kaleža, bol nas je zaustavljala svojom lekcijom plača.

Tema

12.07.2014

12.07.1904-23.09.1973 / Pablo Neruda: Sad si moja

Pablo Neruda

Iz tvojih ruku, sa tvojih mekih otvorenih dlanova Nježne pjesme padaju i nestaju kao kapi, Sklopila si svoje oči, poput siva krila dva, Dok ja plutam vodom koja teče, koja me odnosi: A u svojoj sudbi vrti se noć, zemlja, vjetar — Ja sam bez tebe, sâm, samo tvoj san.

Tema

12.05.2013

POEZIJA / Pablo Neruda: Ako me zaboraviš

Pablo Neruda

Ali ako svaki dan, svaki sat, pristaneš da mi budeš sudbina s neumoljivom slašću, ako se svakoga dana popne jedan cvet do tvojih usana tražeći me o ljubavi moja, o moja u meni se sva ta vatra ponavlja...

Tema

13.07.2012

POEZIJA / Pablo Neruda: Sviđaš mi se kada šutiš

Pablo Neruda

Sviđaš mi se kada šutiš i kad si kao udaljena. I kada kao da se žališ, leptiriću u gukanju. I čuješ me izdaleka, i glas moj ne dostiže te. Pusti me da šutim s mučenjem tvojim.

Tema

13.05.2012

Divna pjesma / Pablo Neruda: Oda srećnom danu

Pablo Neruda

Danas me pustite samog da budem srećan, Sa svima ili bez ikog, Srecan sa pašom i peskom, Srećan sa vazduhom i zemljom,

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.