Miodrag Živanović


Kolumne

09.05.2021

POSTAJEMO LI FAŠISTIČKO DRUŠTVO? / Miodrag Živanović: PROŽIMANJE FENOMENA I DISLOKACIJA SMISLA

Miodrag Živanović

Sve je pokrenuto početkom devedesetih, znanim sloganom: „Naš cilj je da mi dostignemo svoju prošlost...“ Tada su, u ime pomenutog cilja, vođeni krvavi ratovi, etnička čišćenja, „preseljavanja“ naroda, genocid (onaj u Srebrenici, a možda i više njih)..

Kolumne

14.07.2020

KOLUMNA / Miodrag Živanović: Čija ćemo kolonija sada biti?

Miodrag Živanović

Još uvijek se ne zna čija ćemo kolonija sada biti. Dakle, da li ćemo biti ruska ili turska kolonija? A možda i kineska ili afrička?

Kolumne

30.06.2020

KOLUMNA / Miodrag Živanović: Sokrat je čovjek, drvo je biljka, dakle, tenis je sport

Miodrag Živanović

Koliko znam, ovdje na Balkanu, sve je počelo sloganom tadašnjih nacionalista s početka devedesetih: „Naš cilj je da dostignemo svoju prošlost!“ Rečeno, učinjeno.

Kolumne

08.03.2018

Banjalučki Univerzitet / Prof. Miodrag Živanović: SOFTVER, SOFTVER ÜBER ALLES

Miodrag Živanović

Univerzitet se razara takoreći iznutra, a čak je otvoren i razaranju spolja: riječ je o političkim, ponajprije partijskim kontrolama, čime se direktno rastače autonomija akademske zajednice.

Društvo

20.04.2015

/ Istina, pravda i traganje za nestalim osobama

Miodrag Živanović

Na okruglom stolu, kojeg je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizovala prošle sedmice u Banjaluci, govorilo se o različitim načinima održavanja javne i političke podrške naporima da se pronađu osobe koje se još uvijek smatraju nestalima u sukobu, kao i o prikladnim načinima sjećanja na nestale i umrle.

Kolumne

29.11.2011

/ Poruke ZAVNOBiH-a: Vratimo dostojanstvo

Miodrag Živanović

<p><strong>Ako ponižavamo vrijednosti prošlog, onda ponižavamo sami sebe. No, možda smo se na poniženje svake vrste i navikli. <br /></strong></p>

Politika

27.08.2010

/ Milorad Hil sa Novog Zelanda

Miodrag Živanović

<p>Do kojih granica morbidnosti su spremni ići zarad osvajanja kojih desetak procenata glasova više na predstojećim izborima!  A ukoliko neko, eventualno, od posljedica takvih radikalnih (predizbornih) aktivnosti i strada, to bi se moglo smatrati-kolateralnom štetom?</p>

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.