Ivan Čolović


Kolumne

18.04.2020

STAV / Ivan Čolović: Virus u tekstu

Ivan Čolović

Korona virus se u narativnim tekstovima često pojavljuje kao neki imaginarni, literarni ili mitski lik. Priče o njemu raširile su se planetom skoro istom brzinom kojom i stvarni virus SARS-CoV-02.

Kolumne

20.02.2020

KOLUMNA / Ivan Čolović: Događanje boga

Ivan Čolović

Pozvan da se ove zime dogodi u Crnoj Gori, Bog je dobio isti zadatak koji je imao srpski narod kad je pre više od trideset godina bio pozvan da se dogodi u Srbiji.

Kolumne

10.01.2020

STAV / Ivan Čolović: U ime oca, majke i svetog duha tradicije

Ivan Čolović

Na vest da su u nekim zapadnim administracijama rubrike „otac“ i „majka“ zamenjene sa „roditelj 1“ i „roditelj 2“, Srbi se pitaju šta bi se desilo ako bi se i ovde uvele takve novotarije.

Kolumne

29.08.2019

KULTURA SJEĆANJA / Ivan Čolović: Parazitska sjećanja

Ivan Čolović

Nije tačno da srpske vlasti izbegavaju da govore o zločinima 1990-ih. Naprotiv, neumorno, skoro opsesivno, govore o njima, a ne ostavljaju na miru ni neke od preživelih ratnih zločinaca.

Kolumne

28.06.2019

ISTORIJA / Ivan Čolović: Revizije „Kosovskog opredjeljenja“

Ivan Čolović

Poklon za Vidovdan: Kada je prerasla u politički mit, hrišćanska priča o Lazarevom opredeljenju za carstvo nebesko pretrpela je niz revizija, a ponegde od osnovne priče nije ostalo skoro ništa.

Kolumne

12.04.2019

KOLUMNA / Ivan Čolović: Gusle u Unesku

Ivan Čolović

Na zasedanju Uneskovog Međuvladinog komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa na Mauricijusu pevanje uz gusle u Srbiji upisano je u Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kolumne

10.12.2018

OSVRT / Ivan Čolović: Mrzimo se kao ljudi

Ivan Čolović

Sa tribine „Anatomija hrvatsko-srpske mržnje“ u Zagrebu: Slažem se sa onima koji misle da ratovi devedesetih u Jugoslaviji nisu gotovi i da nas naši političari i dalje drže u mentalnom ratnom stanju.

Kolumne

19.08.2017

Kolumna / Ivan Čolović: Kosovski mit

Ivan Čolović

Kosovski mit, kao svečana i neupitna naracija o borbi, smrti i uskrsnuću nacije, bio je i ostao predmet kritike i polemike, u kojoj je u prvom planu bio problem autentičnosti

Kolumne

30.06.2016

PREDGOVOR / Ivan Čolović: Smrt na Kosovu polju

Ivan Čolović

Poklon za Vidovdan: Predgovor nove knjige – u knjižarama od 11. jula: Ova knjiga je samo jedna mogućna istorija kosovskog mita, plod moje želje da se svojim očima uverim čega sve tu ima…

Kolumne

10.12.2015

POGLAVLJE IZ KNJIGE / Ivan Čolović: Milan Nedić i srpski nacisti slave Vidovdan

Ivan Čolović

Poglavlje iz autorove knjige u pripremi: „Ubistva na polju Kosovu. Istorija kosovskog mita“.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.