Propao današnji pokušaj usvajanja Zakona o sudovima BiH

Ministri su o ovoj temi raspravljali, ali je njihovo izjašnjenje odgođeno. Razlog za odgađanje je što se „nisu stvorile pretpostavke“. Apsurdno je da ministri, odnosno vladajuće stranke ne vode diskusiju o kvaliteti zakona, smanjenju ovlasti Suda Bosne i Hercegovine nego o lokaciji budućeg Apelacionog odjela Suda BiH.

Stranke Trojke pristaju da sjedište bude u Istočnom Sarajevu dok su ministri okupljeni oko SNSD-a isključivi i žele da sjedište bude u Banja Luci. Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prije nekoliko dana da nije sporno da lokacija bude Sokolac ili Trebinje, ali da je ključno da bude u Republici Srpskoj jer ako „blizu Sarajeva, to je pod uticajem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država

Iako je usvajanje ovog zakona bio jedan od 3+1 uslova za dobijanje pregovaračkog statusa sa EU, današnjim obraćanjem Evropskom parlamentu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je rekla kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o EU putu.

Nabrajajući listu ispunjenih obaveza navela je: usvajanje sporazuma sa Frontexom, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma.

 No, mišljenje Evropske komisije nije obavezno za Evropsko vijeće koje će 21. marta donijeti odluku započinjanju pregovora sa BiH, te eventualnom datumu početka pregovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije