Svake godine BiH ostane bez jednog grada i 3 milijarde KM

Prema najnovijem Prijedlogu izvještaja o sprovođenju politike o saradnji sa iseljeništvom, Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim gubicima ljudskog kapitala uslijed kontinuiranog iseljavanja svojih građana. Procjenjuje se da je vrijednost “izvezenog” ljudskog kapitala od 2014. do 2018. godine čak 4,5 milijardi KM, što iznosi impresivnih 56.872 KM po osobi. Ovo zabrinjavajuće otkriće naglašava da se iseljavaju i osobe koje su već zaposlene ili imaju vlastite poslove, te da se odlazak odnosi na ljude koji su u BiH stekli obrazovanje, znanje i vještine.

Ukupan broj iseljenika iz BiH procjenjuje se između dva miliona i 2,2 miliona osoba, od kojih je većina rođena upravo u BiH.

A odlaskom ljudi, ili kako to neki vole istaći- najvrjednijim resursom 21 vijeka, ne znači samo da tiho nestajemo, znači i da  ljudi koji odlaze ovdje ne stvaraju porodice, ovdje ne plaćaju porez, ne doprinose znanjem, stručnošću ili inovacijama svojoj zemlji  nego nekim drugim državama, dok naša  dodatno siromaši u u svakom smislu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Takođe tu je računica o gubitku  u finansijskom smislu, odnosno koliko je koštalo ulaganje u svakog tog čovjeka, njegovo školovanje?

A svake godine BiH napusti jedan grad veličine Konjica, Trebinja ili Kaknja…

Ovo je jedan od ključnih zaključaka istraživačke studije “Troškovi emigracije mladih iz BiH“ koju je proveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokratiju u BiH.  Prva studija o ovoj temi pokazuju da ukupni troškovi obrazovanja lica koja napuštaju Bosnu i Hercegovinu u jednoj godini, u zavisnosti od obrazovne strukture, variraju od skoro 650 miliona do nešto više od 800 miliona eura.

Naime, istraživanje je pokazalo da je školovanje jednog stanovnika Bosne i Hercegovine koje se završilo 2018. godine, kumulativno posmatrano, koštalo oko 13.000 eura za osnovnu školu, 20.200 za srednju školu i oko 29.000 eura za završene akademske studije.

Istovremeno, uslijed nemogućnosti da se godišnji odliv stanovništva spriječi njihovim zapošljavanjem, direktno i indirektno se generira godišnji gubitak potencijalnog BDP-a u iznosu od oko 710 miliona eura.

Sve to već sada ostavlja nesagledive posljedice i pritiske na penzione fondove, zdravstvene službe, službe socijalne zaštite,  tržište radne snage…

Projekcije za godine pred nama, nažalost, ne idu nam u prilog.

Tako prema Izvještaju “Perspektive svjetskog stanovništva” Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi zemalja koja će do kraja vijeka drastično smanjiti broj stanovništva.

John Kennedy Mossoti, predstavnik Populacijskog fonda UN-a u BiH, kaže: “Do 2070. godine demografski trendovi i nejednakosti dovešće do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50%, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji sa njenim udjelom u ukupnom stanovništvu od preko 40%.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije