Rezolucija o Srebrenici – novi povod za priču o osamostaljenju Republike Srpske

foto SRNA

Posjeta Srbiji stigla je dolazi dan nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio u Francuskoj gdje je održao sastanak s političarima iz Francuske. Prije toga Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Sudeći prema izjavama datim na kraju sastanka glavna tema zajedničkog sastanka bila je i najavljena sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon sastanka Milorad Dodik je izjavio da će Republika Srpska “donijeti odluke” protiv te Rezolucije te da će pokušati ubijediti Vučića da podrži te odluke.

On je kazao da, ukoliko dođe do usvajanja Rezolucije, “Republika Srpska će napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini”.

“Ne vidimo nikakav smisao da u BiH ostanemo kao sastavni dio Bosne i Hercegovine. Naš status ćemo tražiti i regulisati na način da samostalno pokušamo nastaviti dalje”, rekao je Dodik te dodao da će biti organizovan “veliki narodni miting” a zatim i negirao genocid u Srebrenici.

“Organizovaćemo veliki narodni miting protiv svega što se mimo procedura pokreće, a ako bude bilo potrebno, neminovno je da proglasimo nezavisnost.Rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi u BiH. Da se lažno predstavljaju u BiH, te da su direktno upereni protiv Srpske i srpskog naroda u cjelini” rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će početkom iduće sedmice poslati posebnog izaslanika predsjedniku Generalne skupštine UN-a i zatražiti da UN, u povodu očekivanog donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici, “dobro razmotre kršenje svih procedura”.

Vučić je sinoć poslije sastanka rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama “od Turske do Njemačke” u vezi najavljene rezolucije, ocijenivši da su “šanse za uspjeh male”, ali da će se boriti za svaki glas u UN-u.

Kao “glavne sponzore” te rezolucije Vučić je naveo “NATO zemlje – Njemačku, Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Tursku”. Ocijenivši kako bi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici moglo nanijeti “veliku štetu regiji, a napose BiH”, Vučić je istaknuo kako je “molio ljude u Republici Srpskoj” da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali jutros je rekao da nikada nije vidio zabrinutijeg Vučića te je rekao da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu, pitanjem sankcija Rusiji i ukazao da prijeti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Ovoga puta Rezolucija o Srebrenici, čije glavne teze su objavili mediji prije nekoliko dana, poslužila je rukovodstvu Republike Srpske kao novi argument za osamostaljivanje Republike Srpske.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže za BUKU da, poruke koje su poslane izazivaju strah, zabrinutost i igraju na kartu pojačanog emotivnog naboja, sa jasnom namjerom homogenizovanja na nacionalnoj osnovi.

“Tu su emocije građana i najizraženije. Novina je da smo do sada imali prijetnje osamostaljivanjem zbog OHR-a i visokog predstavnika, zbog izbornog zakona i državne imovine, sada je to zbog usvajanja rezolucije o Srebrenici. Stvara se atmosfera da se čitav svijet, ne više samo Nijemci, Britanci i Amerikanci urotio protiv Srba, što nije tačno. Kao što nije tačno da se rezolucijom Srbi označavaju genocidnim narodom, i da ona vodi ka ukidanju Republike Srpske. To pojednostvljivanje je veoma opasna manipulacija, koja pokazuje političku nezrelost i neodgovornost” ističe Tanja Topić za BUKU.

Ona kaže da izjava Aleksandra Vučića u vezi sa “urazumljivanjem rukovodstva RS” izgleda kao kada piroman gasi požar.

“Njegove poruke i narativ o rezoluciji u Srebrenici je identičan onome koji dolazi od političkog rukovodstva iz Republike Srpske” kaže Tanja Topić za BUKU.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije