Doktor iz Sarajeva pacijentima upisivao lažne dijagnoze, apotekar izdavao lijekove bez znanja “bolesnih”

Erol Prašljivić iz Sarajeva već 15 godina nije otišao doktoru. Zdrav je i sretan. No, u njegovoj zdravstvenoj dokumentaciji stoji lažni nalaz – ima dijabetes i pije antidepresive.

Koliko dugo, ne zna, a da ima “zdravstvenih problema” ne bi ni znao da prije nekoliko dana nije otišao kod doktorice.

“Ukazala mi se potreba za izvodom iz zdravstvene dokumentacije. I doktorica koja mene vodi kaže: kako Vi sa ovim šećerom? Reko’, kojim šećerom, na što mi odgovara -pa vi trošite inzulinsku terapiju”, kaže Prašljivić za BUKU.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon pitanja koje ga je iznenadilo jer nema problema sa dijabetesom, rekao je doktorici da on na pregledu nije bio 15 godina. Tada ga je pregledala tadašnja porodična doktorka koja je godinama u penziji.

“Trošite li ove antidepresive”, nastavila je pitanja doktorica, nabrajajući 10 različitih vrsta lijekova za koje su na ime našeg sagovornika izdavani recepti.

“Pitam je o čemu se radi, a ona kaže: nama je neko provalio u sistem i zloupotrebljava podatke i na osnovu toga dodjeljuju osobama koje često ne posjećuju doktora razne recepte i podižu to u apotekama”, dodaje Prašljivić.

Tražio je ime doktora, naziv apoteke koja je izdala lijek, te ime osobe koja je preuzimala lijekove propisane na njegovo ime, ali odgovor nije dobio.

Iz Javne ustanove Domovi zdravlja Kantona Sarajevo nisu nam mogli govoriti o imenu doktora koji je upisivao lažne dijagnoze i recepte, ali kažu da se za sada radi o jednom doktoru.

Dodaju da su u proteklih 18 mjeseci zabilježili ukupno četiri ovakva slučaja.

“Prije toga, moram najprije da kažem da smo mi kao Dom zdravlja Kantona Sarajevo razočarani, ogorčeni ovom situacijom u kojoj smo se našli u podsljednja dva dana. Mi smo toliko mnogo toga dali u borbi protiv kovida da sigurno nećemo dopustiti da neodgovorni pojedinci ukoliko ih je bilo naruše imidž naše ustanove”, rekao je za BUKU Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja KS.

O imenima će, dodaje, kada istraga dokaže krivce, jer to što imaju ime doktora ne garantuje i njegovu odgovornost, jer je moguće da je neko pristupne podatke doktora koristio bez njegovog znanja.

“Mi konkretno imamo informacije da znaju tačno i precizno sa koje IP adrese je to rađeno, koja je apoteka, koji doktor. Prema tome, nama sada ostaje da čekamo istražne organe i da vidimo u kom smjeru će biti akcija. Ono što mi kao Dom zdravlja možemo reći jeste – ograđujemo se od takvih nesavjesnih pojedinaca ukoliko ih je bilo i poduzećemo sve što možemo sa naše strane da se istraga što prije okončana i da takvi ljudi budu procesuirani”, rekao je Šarkić u razgovoru za BUKU.

Prema njihovim saznanjima, u ove nezakonite radnje uključen je manji broj osoba.

“Što se tiče doktora, radio se o jednoj osobi za sada. Koliko je osoba uključeno ne znamo, nadamo se da će biti mali broj i da se neće raditi o velikom broju”, navodi Šarkić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije putem MUP-a KS zaprimilo prijavu zbog navodnog falsifikovanja recepata. Postupajući tužilac je izdao naredbu za prikupljanje dokaza.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 3. novembra 2022. godine zaprimilo akt MUP-a KS u kojem se dostavlja prijava o navodnom faslificiranju liječničkih recepata u KS. Postupajući tužilac je odmah izdao naredbu policijskoj agenciji za prikupljanje dokaza, odnosno, poduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja eventualnog postojanja krivičnog djela i počinioca”, rekla je za BUKU Azra Bavčić, portparolka kantonalnog Tužilaštva.

U slučaju Prašljivića i drugih pacijenata kojima je upisivana lažna dijagnoza, čeka se dokumentacija Zavoda zdravstvenog osiguranja koji bi trebalo da Tužilaštvu dostavi sva saznanja.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kažu da su upoznati sa navedenom problematikom, međutim, odgovornost za propisivačku praksu, korištenje pristupnih i propisivačkih šifri, kao i za izdavanje lijekova na recept je isključivo na menadžmentima i radnicima zdravstvenih ustanova i apoteka.

“Zbog čega smo uputili upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i još jednom podsjetili na obaveze utvrđene zakonom i podzakonskim propisima. Po pribavljanju svih informacija, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS”, stoji u pisanom odgovoru Zavoda na novinarski upit redakcije BUKE.

Iz Zavoda napominju i da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine.

“Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor. Ukazujemo i da se radi o periodu kada je zdravstveni sistem radio pod posebnim okolnostima usljed pandemije corona virusa, a nije neuobičajeno da se vanredne situacije koriste za zloupotrebu Sistema”, navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Informacioni sistem funkcioniše na način da evidentira svaku „posjetu“ sistemu po pristupnoj šifri koja je posebna za svakog ljekara, pa je teško moguće da ljekar o čijem se imenu ne govori žrtva prevare.

“Ne može se desiti da je neko pisao recepte po tuđom šifrom, izuzev u slučaju da je ljekar sam ili nehatom svoju šifru učinio dostupnom drugom licu”, napominju iz Zavoda.

Osim doktora, odgovornost je i na apotekaru koji je izdavao lijekove, jer je to nedozvoljeno bez uvida u medicinsku legitimaciju pacijenta.

“Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenom licu u ugovornoj apoteci, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba desila dogovorom više lica”, dodaju iz Zavoda.

Cijelu situaciju shvataju ozbiljno, pa će Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zakazati i hitan sastanak sa menadžmentom JU Dom zdravlja KS i ovlaštenim dobavljačem za održavanje informacionog sistema kako bi se razmotrile okolnosti, te po potrebi poduzele dodatne mjere zaštite.

 Priču je prvo objavila Al Jazeera, a nakon čega je nekoliko pacijenata, prema saznanjima BUKE, tražilo uvid u medicinsku dokumentaciju, nakon čega su saznali da imaju lažne dijagnoze.

Osim što su ovakve radnje krivično djelo kojim je oštećen budžet, one mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i život pacijenata.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije