Dodik i Konaković: od međusobnih uvreda do zajedničkog “navijanja” na tribinama

Do juče “ljuti neprijatelji”, a od sinoć raja sa tribina. Tako bi se mogao opisati odnos lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, koji je Dodika početkom godine nazvao trovačem javnog prostora. Međusobna prepucavanja dešavala su se mjesecima, a Dodik je za Konakovića u maju rekao da on “duva u staru muslimansku tikvu.”

No, teške riječi su, prema svemu sudeći, iza njih. Sinoć su čak zajedno pratili utakmicu ABA lige. Dodik je poručio da su razgovarali o brzom formiranju Vijeća ministara BiH, te što skorom usvajanju budžeta institucija BiH.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković bio je malo konkretniji, pa je na društvenim mrežama napisao da su razgovarali o tome kako poboljšati uslove života.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Konflikt kojim se hrani politička scena i populizam je lakši put”, napisao je Konaković, želeći valjda opravdati svoj susret sa Dodikom, koji mu je donedavno, baš kao i federalni partner u vlasti Dragan Čović, bio nepoželjan.

Novinar i urednik portala Politički.ba Sead Numanović za BUKU komentariše “navijački susret.”

“Simbolika jeste bitna. Trojka se “ushodala”, svako malo nekome ide “na noge”, njoj se slabo dolazi”, kaže Numanović.

Transformaciju od protivnika do partnera u vlasti Numanović vidi kao proces normalan za bh. prilike.

“Ako smo šta do sada mogli naučiti, to je da je ono što je bilo rečeno više ne važi. No, ono što bismo mi morali paziti i ocjenjivati su – djela! Samo to je mjerilo. Ako nove vlasti – ako se uopće konstituiraju kako je do sada zamšljano-prikazivano – budu radile na tome da je svakome u ovoj državi dobro ili makar malo manje loše, onda vlast zaslužuje podršku. Ako – a bojim se da će biti tako – “sjaše Kurta da uzjaše Murta”, protiv te se vlasti treba boriti svim demokratskim sredstvima”, dodaje Numanović.

Do kada će trajati “primirje” Dodika i Konakovića zavisiće i od toga ko će imati kontrolu u federalnom, a samim tim i državnom Domu naroda. Da se partneri biraju na osnovu broja ruku, a ne na osnovu programa, odavno je jasno, ali Dodik i Konaković najavljuju neku promjenu – prvo, promjena državnog budžeta.

“Mada vjerujem da će budžet biti veći – veći nam je i vanjski dug, a veća su i izdvajanja za plaće državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje, vojnicima Oružanih snaga, policiji… Nešto što se davno moralo već desiti, jer ti ljudi pune budžet”, poručuje Numanović.

Konaković je očekivao reakcije javnosti koja pamti i Dodikove poteze i međusobne optužbe, pa je na Facebooku napisao: “Smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i vlada, usvajanje strateških dokumenata, koji će poboljšati uslove života svima u Bosni i Hercegovini. Teži je to put, nema jeftinih poena, traži hrabrost i spremnost na ponekad bolne kompromise. Spreman sam žrtvovati, ne jednu, nego tri političke karijere, ako će ta žrtva donijeti nešto dobro Bosni i Hercegovini i svim ljudima u njoj. Nikad ispod crte, nikad nauštrb domovine.”

Susret je ipak, bio neformalan, i van institucija, na tribinama – poput prijatelja koji skupa navijaju za omiljeni klub. No, za naše sagovornike, susret je daleko od prijateljskog.

“Ne bih ja to nazvao prijateljstvom, mislim da su obojica politički pragmatici koji su shvatili da saradnja nema alternative”, kaže za BUKU Kenan Kešmer, urednik portala Raport.

Formiranje vlasti čim prije neophodno je i zbog rastuće inflacije, energetske krize, ali i skorog odlučivanja o dodjeljivanju kandidatskog statusa za BiH. Ranije je šef delegacije EU u BiH Johann Sattler pozvao na formiranje vlasti na državnom nivou do kraja godine.

Poslati poruku EU da se nešto mijenja i da iole zaslužujemo kandidatski status, nije jedina misija novoizabranih predstavnika naroda.

“Svakako da su i Konaković i Dodik pronašli zajedničke tačke – jedna je izbaciti SDA iz vlasti. Do sada smo imali blokade za koje je Dodik bio personifikacija, no isto tako su te blokade odgovarale SDA-u i Bakiru Izetbegoviću. Njih dvojica su do sada ‘hranili’ svoje glasačko tijelo sukobima i strahom. Ipak, politika blokada koju je forsirao Dodik nanijela je ogromnu štetu i njemu. Polako mu ponestaje ‘materijala’ kojim će građane Republike Srpske ubjeđivati da je to ispravno. Znamo svi da su stali mnogi projekti u RS-u. S druge strane, Konaković je svjestan da Osmorka sama, bez SNSD-a i HDZ-a, ne može pokretati stvari naprijed. Isto tako, samo izbacivanje SDA iz vlasti ne znači ništa, ako se građanima ne isporuči nešto konkretno”, smatra Kešmer.

Dodik i Konaković su očigledno zaboravili šta su ranije jedan o drugom govorili, za nadati se da „pomirenje“ ima viši cilj – rad za opšte dobro, a ne fabrikovati vještačke krize koje u drugi plan stavljaju pljačkanje, iskorištavanje i zloupotrebu javnih sredstava.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije