MEDO, BOBI, ACO… Obraćanje nadimcima u Skupštini grada Banjaluka je nepoštovanja kodeksa

“Sada riječ ima Slobodan Stanarević Bobi”, “repliciraću kolegi Medi”, “kao što je rekao Aco” samo su neke od rečenica koje se mogu čuti tokom skupštinskog zasjedanja u sali Skupštine grada Banjaluka.

Iako je obraćanje sa uvažavanjem jedno od osnovnih pravila ponašanja u Skupštini, mnogi se toga ne drže.

Osim dobacivanja, poštapalica, uvreda, govora mržnje i mnogih nedozvoljenoh radnji, obraćanje nadimcima je postala učestala stvar.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Novinari kažu da je ovakav vid komunikacije već uvriježen među dobrim dijelom naših političara.

– Mi smo već odavno navikli na nizak stepen kulture dijaloga na nivou institucija Republike Srpske, prepucavanja, uvrede, to je nešto što je nažalost postao lajtmotiv sjednica. Sad se to preselilo u Gradsku skupštinu, i možemo samo konstatovati da je to žalosno i da skupštine postaju pravi reality show, s tim što je najžalosnije u svemu ovome što njihova neformalna obraćanja zapravo su indirektna obraćanja ljudima koji su za njih glasali – kaže za BLink Elvir Padalović, novinar portala Buka.

Padalović je pesimista da će se nešto po ovom pitanju promijeniti u bliskoj budućnosti.

– Mislim da će se ovo nastaviti i da brzo nećemo dočekati neke kvalitetnije i svrsishodnije diskusije – kaže za naš portal novinar portala Buka.

I komunikolozi su sličnog mišljenja. Neformalan način komuniciranja unutar insititucija je odavno prisutan, a razlozi za to su mnogobrojni.

– Neformalna diskusija je postala sve uobičajenija što u zakonodavnim tijelima, što u insitucijama, bilo republičkim, bilo institucijama lokalne samouprave. Na taj način se pokušava predstaviti neki vid pristrastnosti ili bliskosti između političkih saradnika, ali, zanimljivo, čak i među političkim oponentima. Sa jedne strane je to pokušaj relaksacije odnosa ali to naravno djeluje, u formalno apsektu jako neozbiljno i neodgovorno prije svega prema onima koji su ih birali. Na taj način se pokazuje jedna doza neodgovornosti i nepoštovanja institucija u kojima se nalaze – ističe za BLink komunikolog Mladen Bubonjić.

On ipak dodaje da je bolja i takva vrsta komunikacije nego vrijeđanje, korištenje pežorativnih termina i uopšte termina koji ne odgovaraju određenom nivou komunikacije za institucije.

– Međutim ovo je svakako jedan vid nepoštovanja institucija u kojoj se nalaze. Da li će se u toj mjeri to nastaviti to svakako zavisi od samih aktera ali i od javnosti da li će im i u kojoj mjeri ukazati na te propuste – zaključuje Bubonjić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije