Putin prvi put upotrijebio riječ “rat” i prekršio zakon koji je sam potpisao

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je upotrijebio riječ “rat” za označavanje sukoba u Ukrajini, što je prvi put da je javno odstupio od svog opisa invazije na Ukrajinu kao “specijalne vojne operacije”, 10 mjeseci nakon što je počela, piše CNN.

“Naš cilj nije zavrtjeti zamajac vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat”, rekao je Putin novinarima u Moskvi nakon učešća na sastanku Državnog vijeća o politici za mlade. “Tome smo težili i nastavit ćemo težiti.”

Putinovi kritičari kažu da je korištenje riječi “rat” za opisivanje sukoba u Ukrajini zapravo protivzakonito u Rusiji od marta, kada je ruski predsjednik potpisao zakon o cenzuri prema kojem je širenje “lažnih” informacija o invaziji zločin, uz kaznu do 15 godina zatvora za svakoga ko je osuđen.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dakle, Putinova upotreba te riječi nije prošla nezapaženo.

Nikita Yuferev, opštinski zastupnik iz Sankt Peterburga koji je pobjegao iz Rusije zbog svog antiratnog stava, rekao je u četvrtak da je zatražio od ruskih vlasti da kazneno gone Putina zbog “širenja lažnih informacija o vojsci”.

“Nije bilo dekreta o završetku specijalne vojne operacije, nikakav rat nije objavljen”, napisao je Yuferev na Twitteru. “Za takve riječi o ratu već je osuđeno nekoliko hiljada ljudi.”

Američki dužnosnik rekao je za CNN da je njihova početna procjena bila da Putinova primjedba nije bila namjerna i da je vjerojatno lapsus. Međutim, dužnosnici će pomno pratiti šta će brojke unutar Kremlja reći o tome u nadolazećim danima.

Hiljade su ubijene, cijela sela su izbrisana, a milijarde dolara infrastruktura uništena od početka Putinove invazije na Ukrajinu 24. februara.

Tog dana Putin je upotrijebio izraz “specijalna vojna operacija” kako bi opisao svoj napad. Brutalnost koja je u toku opisao je kao kampanju “denacifikacije” – opis koji odbacuju istoričari i politički analitičari – i kao patriotski i gotovo egzistencijalni cilj.

Putinovi komentari u četvrtak uslijedili su nakon putovanja Volodimira Zelenskog u Washington , gdje je ukrajinski predsjednik održao strastven govor Kongresu pozivajući na veću podršku SAD-a ratnim naporima.

Tokom ove posjeta američki predsjednik Joe Biden predstavio je paket pomoći Ukrajini vrijedan 1,8 milijardi dolara koji uključuje obrambeni raketni sustav Patriot – dugogodišnji zahtjev Kijeva za suzbijanje ruskih zračnih napada.

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je odbacio sisteme Patriot kao “stare” i rekao da će Rusija “uvijek pronaći protuotrov”.

“Što se tiče Patriota, ovo je prilično star sistem i ne radi tako dobro kao naš S-300 (raketni sistem)”, rekao je Putin.

“Oni koji nam se suprotstavljaju misle da je ovo obrambeno oružje, tako govore. Ali to je u njihovom umu i mi ćemo uvijek pronaći protuotrov. Dakle, oni koji to rade samo gube vrijeme, samo odgađaju sukob.”

U svom obraćanju Kongresu, Zelensky je kratko raspravljao o mirovnoj formuli u 10 tačaka i samitu o kojem je govorio Bidenu tokom ranijeg sastanka u Bijeloj kući. Ukrajinski lider je tvrdio da Biden podržava mirovne inicijative.

Na pitanje novinara u četvrtak postoji li stvarna šansa za diplomatiju u Ukrajini, Putin je rekao da pregovori uvijek prethode kraju sukoba.

“Svi sukobi, pa tako i oružani, završavaju na ovaj ili onaj način nekom vrstom pregovora”, rekao je Putin dok je optuživao Zelenskog za odbijanje pregovora.

“Nikada nismo odbili, ukrajinsko je vodstvo odbilo voditi pregovore… prije ili kasnije bilo koja strana u sukobu će sjesti i pregovarati i što prije oni koji nam se suprotstavljaju to shvate, to bolje”, rekao je.

“Nikad nismo odustali od toga.”

Putin i ruski ministar obrane Sergej Šojgu u srijedu su izjavili da će Kremlj izvršiti značajna ulaganja u mnoga područja vojske. Inicijative uključuju povećanje veličine oružanih snaga, ubrzavanje programa naoružanja i raspoređivanje nove generacije hipersoničnih projektila kako bi se Rusija pripremila za ono što je Putin nazvao “neizbježnim sukobima” s njezinim protivnicima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije