Washington Post: Rusko otimanje ukrajinske djece je zločin genocida

“Rat je haotičan, neobjašnjiv i razoran za djecu koja su se njemu našla. Ali rat nije izgovor za otimanje djece roditeljima i njihovoj naciji, kao što to sada Rusija radi u Ukrajini. Ovo je posebno zabranjeno Konvencijom Ujedinjenih naroda o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. Premještanje ukrajinske djece u Rusiju – i pokušaji da im se ispere mozak, uklanjajući njihov jezik i kulturu – genocidni je zločin koji zahtijeva kazneni progon”, piše Washington Post.

Robyn Dixon i Natalia Abbakumova za Washington Post izvještavaju o detaljima “ruske kampanje slanja ukrajinske djece u daleke gradove unutar Rusije”.

Predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret u maju kojim se Rusima olakšava usvajanje ukrajinske djece, a tu politiku “energično provodi” ruska povjerenica za prava djece, Maria Lvova-Belova, koja “otvoreno zagovara oduzimanje ukrajinskog identiteta djeci i da ih uče da vole Rusiju”. Ukrajinska djeca odvedena u Rusiju isprva bi vrijeđala ruskog lidera pjevajući ukrajinsku himnu, rekla je gospođa Lvova-Belova novinarima, “ali onda se to pretvara u ljubav prema Rusiji.” Kremlj se time hvalio, što dokazuje broj fotografija i videa koji se pojavljuju na njegovoj web stranici i na državnoj televiziji.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iako broj odvedene djece nije poznat, Daria Herasymchuk, glavna ukrajinska zvaničnica za dječja prava, procijenila je da je Rusija odvela gotovo 11.000 ukrajinske djece bez roditelja.

Čini se da je uzimanje ove djece kršenje ugovora koji nastoji zabraniti radnje “s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelimično, nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine.” Ugovor zabranjuje “prisilno premještanje djece iz jedne u drugu skupinu”. Neki stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da Konvencija o genocidu takođe zabranjuje radnje uništavanja kulture, jezika i vjere zaštićene skupine ” — uključujući djecu. Činjenice koje su gospođa Lvova-Belova i predsjednik Putin priznali o asimilaciji ukrajinske djece u Rusiju i iskorijenjivanju njihove kulture dokazuju namjeru da se počini genocid, piše Washington Post.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije