PREKO 1000 POSLODAVACA IZ REPUBLIKE SRPSKE: Ovo su poslovi koje nudimo u ovoj godini. Plate će biti veće….

foto BUKA

Tako prema objavljenim podacima njih 507 planira zapošljavati nove radnike u 2023. godini (49,9%). Posmatrano po filijalama, najniži procenat poslodavaca koji planira nova zapošljavanja je u Prijedoru (34,4%), a najveći u Trebinju (65,5%). U prošlom istraživanju i planovima za 2022. godinu, čak 61,5% poslodavaca je planiralo nova zapošljavanja, a najniži procenat se odnosio upravo na filijalu Trebinje.

Posmatrano po filijalama, nova zapošljavanja u najvećoj mjeri planiraju poslodavci iz filijale Trebinje (65,5%), kao i iz filijale Zvornik (63,0%)

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Broj poslodavaca u uzorku koji su iskazali potrebu za novim zapošljavanjima u 2023. godini iznosi 507, pri čemu se broj potrebnih radnika procjenjuje na 2.792 (novozaposleni i upražnjena radna mjesta). Posmatrano po djelatnostima, nova zapošljavanja planiraju u njavećoj mjeri poslodavci iz oblasti građevinarstva, dok je taj procenat najniži u oblasti trgovine, tek 39,6%.

Sljedećih 20 zanimanja predstavljaju skoro 60% ukupnih planova zapošljavanja radnika u 2023. godini: prodavač – trgovac, pomoćni radnik u proizvodnji, obućar, šivač, konobar, rukovalac mašinama za izradu plastičnih proizvoda, stolar, vozač kamiona, radnik za jednostavne poslove, vozač teretnog vozila, ekonomski tehničar, bravar, doktor medicine, zidar, armirač, rukovalac građevinskim mašinama, krojač i dr

Anketirani poslodavci sa regije Banja Luka planiraju zaposliti preko 1.000 radnika u 2023. godini, a najtraženija zanimanja će biti pomoćni radnik u proizvodnji, ekonomski tehničar, vozač teretnog vozila, radnik za jednostavne poslove, prodavač, konobar, vozač autobusa, kuvar, krojač, dok poslodavci sa bijeljinske regije planiraju zaposliti preko 400 radnika, a među najtraženijim zanimanjima će biti rukovalac mašina za izradu plastičnih proizvoda, prodavač, stolar i pomoćni radnik u proizvodnji.

Poslodavci iz filijale Doboj planiraju zaposliti blizu 600 radnika u 2023. godini i to sljedećih zanimanja: obućar, prodavač – trgovac, vozač kamiona, konobar. Kada je u pitanju filijala Zvornik natraženija zanimanja u 2023. godini će biti obućar, prodavač – trgovac, zidar, ctolar i mašinski tehničar, dok će u filijali Istočno Sarajevo poslodavci najveću potrebu imati za šivačima, radnicima u proizvodnji i konobarima. U filijali Prijedor poslodavci će najveću potrebu imati za pomoćnim radnicima u proizvodnji, doktorima, kuvarima i zidarima, dok će poslodavci iz filijale Trebinje imati potrebu za šivačima, armiračima i konobarima.

Kada je u pitanju povećanje plata za 2023. godinu, 62,7% poslodavaca planira povećanje plata radnicima, dok 36,1% poslodavaca ne planira povećanje plata, a 1,3% poslodavaca se nije izjasnilo po ovom pitanju.

Posmatrano po djelatnostima, najveći procenat poslodavaca koji planira povećanje plata dolazi iz industrijskih djelatnosti (67,6%), a najmanji iz uslužnih djelatnosti 59,1%.. Povećanje plata planira preko 60% poslodavaca iz svih grupa djelatnosti, a povećanje plata do 10% planiran je za sve grupe zanimanja od strane značajnog procenta poslodavaca (u intervalu od 32,2% do 46,6%). Povećanje od 11% do 20% planira između 11,00% i 162,% poslodavaca, u zavisnosti od posmatranog zanimanja, dok povećanje plata preko 20% po zanimanjima planira između 1,4% i 2,7% poslodavaca, u zavisnosti od posmatranog zanimanja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije