Policija elektrošokovima savladala rođaka osnivačice “Black Lives Matter”. Preminuo je…

Rođak suosnivačice Black Lives Matter Patrisse Cullors preminuo je nekoliko sati nakon što ga je losanđeleska policija u više navrata udarala električnim aparatom i vezivala na ulici.

Keenan Anderson (31), učitelj i otac, preminuo je u bolnici u Santa Monici.

Policijska uprava Los Angelesa (LAPD) objavila je snimke sa kamera 3. januara.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na snimkama se vidi kako Anderson moli za pomoć dok ga policajci drže.

Policija koja je onesposobila Andersona elektrošokovima  pozvana je zbog saobraćajne nesreće u četvrti Venice u Los Angelesu oko 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Šef policije Michel Moore rekao je na pres konferenciji u srijedu da je Anderson počinio kazneno djelo “udar i bijeg” u saobraćajnoj nesreći.

Rekao je da je Anderson pokušao pobjeći s mjesta događaja pokušavajući “ući u automobil druge osobe bez njenog dopuštenja”.

Snimka prikazuje Andersona koji govori prvom policajcu “neko me pokušava ubiti”, iako se na kameri ne vidi nikakva vidljiva prijetnja.

U početku Anderson sjeda kako mu je rečeno, ali kako stiže još policije, on ustaje i istrčava na ulicu ignorišući naređenje da stane.

Kada policija dođe do Andersona i pokuša ga uhapsiti, on prvo popusti, a zatim poviče: “Molim vas” i “upomoć” i “pokušavaju me ubiti kao George Floyda!” – misleći na ubistvo crnca u Minneapolisu, Minnesoti, u maju 2020. godine od strane policajca.

Pištolj za omamljivanje isprva je korišten na Andersonu oko 30 sekundi nakon što ga je policajac više puta upozorio da se “prestane [opirati hapšenju] ili ću te udariti pendrekom”. Držali su ga drugi policajci. Zatim su ga ponovno udarali aparatom za elektrošokove još otprilike pet sekundi.

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon što su ga onesposobili, rekla je policija, i odvezla Andersona u lokalnu bolnicu. Umro je oko četiri i po sata kasnije nakon srčanog zastoja, prema izvještaju policije.

Toksikološki izvještaj koji je izradila policija pokazao je da je Andersonova krv bila pozitivna na kanabis i kokain. Ured patologa okruga Los Angeles napraviće poseban izvještaj.

Snimka povećava pritisak na losanđelesku policiju, čiji su susreti s crnim i smeđim muškarcima doveli do tri smrtna slučaja u manje od sedam dana.

Takara Smitha, 45, i Oscara Sancheza, 35, ubili su policajci početkom januara.

Gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass nazvala je incidente “duboko uznemirujućim”. Policija je rekla da istražuje smrt trojice muškaraca.

Anderson je živio na području Washington DC-a i bio je u posjeti Los Angelesu. Njegova smrt obnovila je pozive aktivista za reformu policije, od kojih neki vjeruju da policija s oružjem ne bi trebala biti angažovana u prometnim nesrećama.

Patrisse Cullors, suosnivačica Black Lives Matter i sestrična Andersona, rekla je za Guardian: “Moj rođak je tražio pomoć, ali nije je dobio.

“Moj bratić bio je uplašen za svoj život. Proveo je posljednjih 10 godina svjedočeći pokretu koji se protivio ubijanju crnaca.

“Znao je šta je u pitanju i pokušavao se zaštititi. Niko nije bio spreman zaštititi ga.”

Cullors i drugi pozivaju šefa policije LAPD-a da podnese ostavku.

G. Moore je rekao da je ubrzao objavljivanje video snimke g. Andersona zbog interesa javnosti. Rekao je da to obično traje 45 dana.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije