IGRAONICA SEALAND U BANJALUCI: Na našim rođendanskim žurkama djeca razvijaju kreativnost, maštu i moć zapažanja

Foto: Ilustracija

Pozorište ima važan uticaj u vaspitanju djece, kao i pravilnom usmjeravanju u njihovom odrastanju, kažu nam u rođendaonici SEALAND, koja je nedavno otvorena u Banjaluci, a koja ima nešto drugačiji koncept rada.

Naime, sama ideja igraonice zasnovana je na dosta kvalitetnijem sadržaju rođendana, koji su upotpunjeni edukativnim programom i motoričkim igricama, a ono što ovu rođendaonicu čini drugačijom jesu mini predstave koje izvode profesionalni glumci.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Cilj nam je da djecu uvedemo u svijet pozorišta i podstaknemo njihovu maštu, jer smatramo da bi trebalo da djeca već od prvih rođendana saznaju šta je lutka, kostim, scenografija i sve ostalo što čini jednu predstavu”, kažu nam u ovoj igraonici.

Zašto je važno da se djeca od najranijeg uzrasta upoznaju sa pozorišnom umjetnosti? Kako se na taj način doprinosi njihovom obrazovanju, vaspitanju i intelektualnom razvoju?

SEALAND: Djeca odlazeći na predstave aktivno učestvuju svojim reakcijama u praćenju same priče, pokušavajući da shvate poruku svake predstave i uoče razliku između dobra i zla. Glumci u dječijim predstavama imaju ogromnu odgovornost u kreaciji uloga i tumačenju određenih likova, jer djeca su najiskrenija publika, koja u pozorište dolaze bez predrasuda i sve što zapaze tokom predstave u tom uzrastu može da ih oblikuje kao osobe tokom odrastanja. Djeca koja idu u pozorište imaju izraženiju moć zapažanja, jer tokom gledanja predstave konstantno pokušavaju da dobiju odgovore prateći radnju komada.

Koje sposobnosti se kod djece razvjiaju kroz pozorišne/lutkarske radionice? Kakve sve koristi djeca imaju od prilike da od pasivne publike postanu akteri predstave?

SEALAND: Kada su djeca aktivni učesnici lutkarskih radionica, kod njih se razvija kreativnost i motorika. Djeca imaju priliku da vide šta sve može biti lutka i kako se ona “oživljava”. Naši glumci svojom sugestivnošću razvijaju maštu kod djece, a djeca kroz animaciju lutaka uče da razmišljaju i da izražavaju svoje misli i emocije.

Jedna od aktivnosti u Vašoj rođendaonici je i čitanje bajki. Zašto je važno njegovati ljubav prema čitanju? Kako komentarišete to da djeca danas sve više vremena provode gledajući u ekrane?

SEALAND: Čitajući bajke, djeca će naučiti pravilno i književno izgovaranje riječi i rečenica, obogatiće svoj rječnik, a kroz divne priče poznatih pisaca, motivisaćemo djecu da više vremena posvete čitanju. Tehnologija nam je postala velika prepreka u najmlađem uzrastu, a ako je ne koristimo sa mjerom, onda može ostaviti ozbiljne posljedice kod djece. Djeca provodeći vrijeme za mobilnim telefonima i igrajući igrice, dolaze veoma brzo do cilja. Trebalo bi da djecu dovodimo u situacije gdje će svojim procesom rada, zapažanjem i razmišljanjem kako nešto da riješe, doći do ostvarenja cilja.

Jedna od predstava koju djeca mogu pogledati na rođendanskoj žurci u SEALAND-u je i interaktivna mini predstava “Žurka kod Ježurka” koja na zabavan i uzbudljiv način animira djecu kroz spoj didaktičkih igara, podstičući ih na kolektivnu i individualnu akciju.

“Svaka „Žurka“ je jedinstvena i prilagođena uzrastu djece, a sastoji se iz više različitih aktivnosti koje stimulišu i razvijaju njihove motoričke i intelektualne sposobnosti. Predstava omogućava djeci da se takmiče u nekoliko disciplina od kojih su „rasplesani plesač“, „pametni pametnjaković“ i „najbrbljiviji brbljivac“ najatraktivnije, a na samom kraju predstave Ježurko svakom slavljeniku uručuje rođendanski poklon”, kažu u SEALAND.

U toku ljetnog perioda u programu rođendaonice izvode se predstave na otvorenom, gdje mališani imaju priliku da gledaju svoje omiljene likove iz bajki i crtanih filmova. Program rođendaonice nudi najmlađoj publici i lutkarske radionice, kao i čitanje bajki.

Rođendaonica Sealand smještena je u samom centru grada, na adresi Jevrejska 34.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije