Ovaj grad dijeli 500.000 besplatnih avionskih karata kako bi privukli turiste

Vlada Hong Konga objavila je planove da podijeli 500.000 besplatnih avionskih karata u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju i privuče posjetioce natrag u grad.

Inicijativa ” Hello Hong Kong ” predstavljena je u četvrtak, ali na njoj se radi više od dvije godine.

Karte će biti podijeljene među trima gradskim avio kompanijama — Cathay Pacific, HK Express i Hongkong Airlines. 500.000 ulaznica koštalo je grad ukupno 254,8 miliona dolara.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Putnici koji žele putovati u Hong Kong mogu posjetiti stranicu World of Winners počevši od 1. marta kako bi unijeli svoja imena u lutriju za karte za let.

Ulaznice će se dijeliti u tri navrata: od 1. marta ljudima iz jugoistočne Azije, od 1. april ljudima koji žive u kontinentalnoj Kini i od 1. maja stanovnicima ostatka svijeta.

I mještani se mogu uključiti u akciju. Od 1. Jula dio avionskih karata podijeliće stanovnicima Hong Konga željnim prilike da nadoknade izgubljeno vrijeme putovanja.

Oni koji su već ranije bili u Hong Kongu vidjeće da je grad drugačiji nego što ga pamte.

Neke omiljene lokalne atrakcije, poput plutajućeg restorana Jumbo Kingdom , trajno su zatvorene. Drugi, poput poznatog Peak Tram -a, dotjerani su tokom pandemije.

Vraćanje turista

Hong Kong je bio spor i oprezan u svom pristupu pandemiji koronavirusa.

Grad je počeo otkazivati događaje u januaru 2020. kada su u Wuhanu u Kini prijavljeni prvi slučajevi pacijenata koji pokazuju simptome nove bolesti slične gripi.

Putovanje u Hong Kong i iz njega bilo je izazovno i skupo tokom pandemije. Strogi karantin, od 21 dan izolacije, i zahtjevi za višestrukim PCR testovima spriječili su većinu putnika.

Karantin se provodio u hotelima i plaćali su ga sami putnici. Oni koji su bili pozitivni na virus po dolasku poslani su u državne ustanove. Ulazak u grad bio je ograničen samo na stanovnike Hong Konga.

Grupa na Facebooku s više od 30.000 članova pomogla je Hongkonžanima da budu podrška jedni drugima kroz ovaj teški period, a neki su članovi dostavljali hranu, davali savjete o tome kako se nositi sa samoćom i razmjenjivali savjete o vježbanju.

Prije pandemije, Hong Kong je imao 56 miliona posjetilaca u prosječnoj godini. Do 2022. godine, taj broj je pao na oko 100.000.

I nisu samo strani turisti izostali. Ovaj finansijski centar doživio je najveći pad stanovništva od 1961. godine, pao je za 1,6%.

U trenutku kada je glavni menadžer grada John Lee u septembar 2022. objavio da će ukinuti karantin, mnogi su brinuli da je već prekasno .

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije