Švajcarska je blizu da prekine vijekovnu tradiciju zbog Ukrajine

Švajcarska je blizu prekida vijekovne tradicije neutralne države, dok proukrajinski zaokret u javnom i političkom raspoloženju vrši pritisak na vladu da prekine zabranu izvoza švicarskog oružja u ratne zone, prenosi Reuters.

Kupci švajcarskog oružja zakonski su spriječeni da ga ponovno izvoze, što je ograničenje za koje neki predstavnici velike industrije oružja u zemlji kažu da sada šteti trgovini.

Pozivi evropskih komšija Švajcarske da se dopuste takvi transferi u Kijev u međuvremenu su postali glasniji kako se ruski napad intenzivira, a dva parlamentarna odbora za sigurnost preporučila su da se pravila ublaže u skladu s tim.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zastupnici su podijeljeni po tom pitanju.

“Želimo biti neutralni, ali mi smo dio zapadnog svijeta”, rekao je Thierry Burkart, čelnik stranke desnog centra FDP, koji je podnio prijedlog vladi da se dopusti ponovni izvoz oružja u zemlje sličnih demokratskih vrijednosti.

Prema švajcarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. i sadržana je ugovorom iz 1907., Švajcarska neće slati oružje izravno ili neizravno borcima u ratu. Provodi poseban embargo na prodaju oružja Ukrajini i Rusiji.

Treće zemlje se teoretski mogu prijaviti Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje imaju u svojim zalihama, ali dopuštenje se gotovo uvijek odbija.

“Ne bismo trebali imati pravo veta da spriječimo druge da pomažu Ukrajini. Ako to učinimo, podržavamo Rusiju, što nije neutralna pozicija”, rekao je Burkart za Reuters.

“Druge zemlje žele podržati Ukrajinu i učiniti nešto za sigurnost i stabilnost Europe… Ne mogu razumjeti zašto Švajcarska mora reći ne.”

Sve veći broj švajcarskih glasača se slaže. Anketa objavljena u nedjelju pokazala je da 55% ispitanika podržava dopuštanje ponovnog izvoza oružja u Ukrajinu.

“Da smo postavili ovo pitanje prije rata, odgovor bi vjerojatno bio manji od 25%. Razgovor o promjeni neutralnosti bio je tabu u prošlosti”, rekao je Lukas Golder, ispred GFS-Bern koji je proveo anketu.

NOVAC GOVORI?

Vlada je – pod pritiskom iz inozemstva nakon što je odbila njemačke i danske zahtjeve za dopuštenje za ponovni izvoz švajcarskih oklopnih vozila i streljiva za protuzračne tenkove – rekla da neće prejudicirati parlamentarne rasprave.

Bern se “pridržava postojećeg pravnog okvira”. i pozabavit će se prijedlozima u dogledno vrijeme”, rekao je glasnogovornik Odjela za ekonomska pitanja, koji nadzire pitanja trgovine oružjem.

Burkart je rekao da je dobio pozitivne signale o promjeni zakona od drugih stranaka u podijeljenom zakonodavnom tijelu.

Lijevo orijentisani socijaldemokrati kažu da su za promjene, kao i Zeleni liberali, iako se Zeleni i dalje protive.

Zastupnica Zelenih Marionna Schlatter rekla je da dopuštanje isporuke oružja Ukrajini rizikuje “sklizak nagib” prema ukidanju svih ograničenja i da je nespojivo s neutralnošću Švajcarske.

U međuvremenu, desničarska Švajcarska narodna stranka (SVP), najveća stranka u donjem domu i tradicionalno nepokolebljivi branitelji neutralnosti, sada se čini podijeljenom.

“Dopuštanje isporuka oružja zemlji koja je uključena u oružani sukob je uništavanje temelja mira i prosperiteta u našoj zemlji”, rekao je zastupnik SVP-a David Zuberbueler.

Član SVP-a Werner Salzmann, koji sjedi u gornjem domu parlamenta, ne slaže se, što je izazvalo zabrinutost u listu Aargauer Zeitung o kolateralnoj šteti švajcarskoj obrambenoj industriji koja takođe podupire kampanju za promjenu zakona.

Sektor, koji uključuje multinacionalne kompanije Lockheed Martin i Rheinmetall, prodao je naoružanja u inostranstvu u vrijednosti od 800 milijuna švajcarskih franaka (876 miliona dolara) 2021. godine prema vladinim podacima, što ga stavlja među 15 svjetskih najvećih izvoznika.

Imati jaku industriju oružja ide ruku pod ruku s tradicijom neutralnosti, ali ravnoteža ove dualnosti sada bi mogla biti ugrožena, rekli su iz sektorskog udruženja SwissMem.

“Neki od naših članova izgubili su ugovore ili više ne ulažu u Švajcarskoj zbog trenutnih ograničenja”, rekao je direktor SwissMema Stefan Brupbacher.

“Naša trenutna situacija slabi našu sigurnosnu politiku, koči kredibilitet naše vanjske politike i šteti našim kompanijama”, rekao je. “Vrijeme je za promjenu.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije