Francuski farmeri ponovo na ulicama: “Protest bi mogao stići i do Brisela”

Dva glavna poljoprivredna sindikata u Francuskoj planiraju novi talas protesta sljedećeg mjeseca kako bi izrazili protivljenje trgovinskom sporazumu o kojem pregovaraju Evropska unija i južnoameričke zemlje iz bloka Merkosur.

Najava novih protesta francuskih farmera dolazi u trenutku kada dvije strane nastoje da finalizuju pakt do kraja godine, potencijalno na marginama samita G20 u Rio de Žaneiru 18. i 19. novembra.

Francuski farmeri se protive sporazumu jer strahuju da će izgubiti posao ako Evropa otvori svoje tržište za jeftinije proizvode i vjerovatno nižeg kvaliteta.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Pozivamo našu mrežu da ponovo pokrene proteste od 15. novembra 2024. godine”, rekli su predsjednici FNSEA i Jeunes Agriculteurs, Arno Ruso i Pjerik Horel, francuskom dnevniku Ouest-France.

Ruso je na konferenciji za novinare u utorak rekao da bi protesti mogli stići i do Brisela.

Francuski i evropski farmeri već su se pobunili ranije ove godine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog nekoliko pitanja, uključujući evropski zeleni dogovor, što je navelo i Brisel i francusku vladu da naprave korak nazad što se tiče zelenih pravila.

Francuska je dugo bila najistaknutiji protivnik sporazuma Merkosur, ali pošto uticaj Pariza u Briselu nije ono što je nekada bio, Evropska komisija i pristalice sporazuma predvođene Njemačkom vide jedinstvenu priliku da konačno gurnu preko ciljne linije trgovinski sporazum koji je nastajao četvrt vijeka.

Javno, francuska vlada se i dalje protivi sporazumu.

Francuska ministarka poljoprivrede Ani Ženevar ponovila je stav svoje zemlje na sastanku sa evropskim kolegama u utorak, dok je ministarka trgovine Sofi Prima rekla za francuski dnevnik l'Opinion da bi odobravanje sporazuma bez podrške Francuske “otvorilo narušavanje poverenja francuskog naroda u Evropu.”

Međutim, francuski zvaničnici se privatno mire sa činjenicom da Pariz neće moći da stavi veto.

Politico je ranije ovog mjeseca izvijestio da Evropska komisija radi na kompenzacionom fondu kako bi umirila farmere i prevazišla otpor Francuske prema sporazumu.

Dok je francuski diplomata koji je insistirao na anonimnosti zbog osetljivosti pitanja, nazvao je kompenzacioni fond interesantnom opcijom, dok je Prima kazala da Francuska neće prihvatiti novac da uništi poljoprivredni sektor.

Ruso je novinarima rekao da su ih napredak u dogovoru  sporazumnish strana i otkrića o fondu za obeštećenje, koji je ranije uporedio sa utješnom nagradom, naterali da djeluju.

Poljoprivredni sektor u celini vjeruje da vlada ne ispunjava sva svoja obećanja proistekla nakon prethodne runde demonstracija, niti čini dovoljno da zaustavi trgovinski sporazum sa blokom Merkosur, koji uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Boliviju.

“Situacija je gora nego prije godinu dana i širi se u svim pravcima”, rekao je farmer Lorens Marandola, portparol ljevičarskog sindikata poljoprivrednika Konfederacije Paisane.

Konfederacija, koja se takođe protivi trgovinskom sporazumu, za sada se ne pridružuje protestima 15. novembra.

Ali Marandola je naveo da su se predsjednik Emanuel Makron i vlada javno protivili sporazumu, dok su s druge strane pustili da se pregovori nastave.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije