Žrtva investitora prevaranta! Prije 15 godina kupio stan, ali i danas je beskućnik: Potresna priča starijeg Banjalučanina

Banjalučanin Boro Marinković je 2009. kupio stan u novogradnji i uredno ga platio, u kešu, ali je i danas beskućnik. Prije 5 godina sud je presudio da mu investitor, na ime odštete, mora platiti 19.500 KM, plus kamate, ali Marinković nije dobio ni marke.

Da li će ova nepravda ikad biti ispravljena? Poznavaoci prilika tvrde da neće. Boro Marinković je jedna od mnogih žrtava prevare sa prodajom stanova u Banjaluci.

 Zoran Milić, vlasnik firme “Aragosta d.o.o. inženjering”, koji je prije 15 godina Marinkoviću prodao garsonjeru u zgradi koja nikad nije završena kako treba, danas, bar formalno, nema imovine iz koje bi se šteta mogla naplatiti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sudsku presudu, koja je već godinama izvršna, Boro Marinković može okačiti mačku o rep.

 Uz pomoć advokatice pokušavam naći neku njegovu imovinu, ali ne ide. Nedavno sam saznao za neku zemlju u Prnjavoru, ali ni to nije na njemu, iako je njegovo – kaže Marinković.

Neki izvori Srpskainfo čak tvrde da je Milić pobjegao u inostranstvo i d anije dostupan “organima gonjenja”.

Marinković kaže da se Milić, povremeno, pojavljivao sa nekim “poslovnim predlogom”, koji je neprihvatljiv.

– Prvo mi je prije 4 godine nudio da mi isplati 10.000 KM, iako su njegove obaveze prema meni, računajući kamate, bile veće od 30.000 KM. Potom mi je nudio zamjenski stan, ali u zgradi čija gradnja nije ni započeta – kaže Marinković.

Priča o prevarenim kupcima stanova u zgradi Milićeve  “Aragoste” u ulici despota Stefana Lazarevića u Banjaluci, traje već godinama. Mediji su 2011. danima pratili štrajkove prevarenih kupaca ispred nedovršene zgrade u naselju Lazarevo. Sa useljenjem se, već tada, kasnilo skoro godinu dana, a rješenja nije bilo ni na vidiku.

– Cijelu platu dajem za stan koji nemam, jer moram plaćati kredit, a još plaćam i kiriju kao podstanar, nemam za život, nemam čime hraniti djecu – rekla je tada jedna od MIlićevih žrtava.

Boro Marinković se prije 15 godina nije “uvalio” u stambeni kredit, ali je ipak prošao kao bos po trnju.

– Prodao sam kuću na Tranzitu i platio u gotovu 39.000 KM za garsonjeru od 26 kvadrata, po principu ključ u ruke. Ali, taj stan nikad nije završen i ja sam morao da uložim još 20.000 KM, koliko mi je ostalo nakon prodaje kuće, da ga opremim – priča Boro Marinković.

Ispostavilo se, međutim, da je to bačen novac, jer u nedovršenoj zgradi, koja ni danas nema upotrebnu dozvolu, nema uslova za život.

– Vlažno je, instalacije su upitnog kvaliteta, u prizmelju se nalazi neka radnja koja se bavi ko zna čime, ali iz nje stalno dolazi jak miris benzina,  pa se plašim požara ili eksplozije – kaže Marinković.

Zbog toga je, kaže, primoran da živi u domu za stare, gdje samo sobu i hranu plaća 1.150 KM, a njegova penzija je 650 KM. 

– Pomaže mi sestra iz Australije, šalje mi 500 dolara mjesečno, da nije nje bio bih na ulici. I ona je penzionerka, starija je  2 godine od mene i bolesna je, ne može da izdrži toliki teret – kaže Boro Marinković.

Spreman je da protiv investitora koji ga je, kako kaže, nasamario i uništio mu život, podnese krivičnu prijavu, ali to mu, vjerovatno, neće pomoći da naplati svoja potraživanja, a ni da se skući.

Svoj nesuđeni dom, garsonjeru u Ulici Stefana Lazarevića, ne može prodati, čak ni ispod cijene, jer ne može uknjižiti vlasništvo, pošto zgrada nema upotrebnu dozvolu.

Ovo nije jedini slučaj prevare prilikom prodaje stanova u Banjaluci.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, 2018. godine su kupci stanova u naselju Veseli Brijeg doslovno opljačkani. Oni su investitoru “Del investu” Zorana Delića, platili od 10.000 do 20.000 evra avansa za stanove koji nikad nisu izgrađeni.

Neki su kasnije naplatili odštetu, ali mnogi su ostali kratkih ruikava.

S druge strane, od vlasnika stanova u Ulici Palih boraca u nasleju Ada, banke su tražile da vrate tuđi kredit, ili će, kako im je zaprijećeno, ostati bez krova nad glavom.

I oni su svoje kvadrate uredno platili, ali je investitor podigao kredit koji nije vratio, a u zalog stavio parcelu na kojoj su ti stanovi izgrađeni.

Poznato je još nekoliko slučajeva malverzacija, zbog kojih zgrade nikad nisu dobile upotrebne dozvole, što znači da oni koji su u tim zgradama kupili stanove, ne mogu postati njihovi punopravni vlasnici.

Prema podacima Gradske uprave Banjaluka, odnosno gradske inspekcije, u Banjaluci trenutno ima 8 zgrada bez upotrebne dozvole.

Poznavaovaci prilika tvrde da u Banjaluci, uz ove, ima i drugih zgrada, gdje su kupci stanova prevareni, jer nisu dobili ono što su platili.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije