Da li će biti održan novi sastanak lidera na nivou BiH?

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske i FBiH koje čine vlast na nivou BiH trebalo bi da se, nakon dužeg vremena, ponovo nađu za istim stolom, ali oni koji prate odnose na političkoj sceni ističu da su, usljed sve češćih otrovnih strelica sa svih strana, odnosi poprilično zategnuti, tako da je nezahvalno i tvrditi da će se ključni akteri naći oči u oči.

Jedan od posljednjih susreta lidera u tom formatu je održan u maju u Sarajevu, a ostaće upamćen kao novi u nizu neuspjelih. To su potvrdili i pojedini učesnici nakon što je on završen, uz opaske dijela političara iz stranaka sa sjedištem u FBiH da su spremni na kompromis, ali da imaju određene crvene linije ispod kojih neće ići, dok su iz Srpske isticali da se pitanje, kao je što odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, mora staviti na sto i konačno usaglasiti.

Novi sastanak vladajuće grupacije najavio je prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović i to za ponedjeljak. Čović je ranije rekao da je želja da evropski put bude “pitanje svih pitanja u naredna tri mjeseca”, a jedna od tema na kojima insistira grupa okupljena oko HDZ-a je izmjena Izbornog zakona BiH kojom bi obezbijedili ravnopravnost u tom dijelu BiH, ali im dogovor o tome sa predstavnicima bošnjačkog naroda izmiče.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slična situacija je i sa drugim temama o kojima nema dogovora među partijama, iako je sadašnji sastav vlasti na početku svog mandata, zbog prvih i to relativno brzo dogovorenih koraka, ulivao nadu da neće biti previše blokada i zastoja.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo sve je manje bilo dogovora, a sve više trzavica, posebno na polju spoljne politike, gdje su predstavnici Republike Srpske isticali da bošnjački, pa i hrvatski, kadrovi iskaču iz okvira Ustava i konsenzusa, na kojem samo može da funkcioniše BiH, upozoravajući na izjave koje su davali i dokumenta na koja su stavljali potpise bez prethodnog dogovora.

Na to je ukazivao i lider SNSD-a Milorad Dodik koji je, između ostalog, posljednjih dana isticao i da nije bio upućen u dogovore o zakazivanju sastanaka lidera.

– Niti su me pitali ni za juče, ni za sljedeći sastanak. Putujem kao gost i posmatrač na samit BRIKS-a. To namjerno zakazuju da kažu: “Dodik nije tu, blokira”. Kada dođem prvo pitanje će im biti Ustavni sud, drugo za “Buk Bijela”, treće Aerodrom, četvrto 700 miliona KM neraspoređenih sredstava -odgovorio je, između ostalog, Dodik na pitanje o najavljenom sastanku lidera.

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nismo uspjeli dobiti više informacija u stranačkim centralama o dnevnom redu sastanka koji je najavljen za ponedjeljak te da li će se i ko iz Srpske njemu odazvati.

Analitičari, s druge strane, naglašavaju da su dugo već pred BiH određene obaveze i preuzeti zadaci i to ne samo oni koji se tiču napretka ka punopravnom članstvu u EU, već i oni za podizanje kvaliteta života onih koji su ih izabrali za rukovodeće pozicije.

Član stručnog tima Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski za “Glas Srpske” kaže da je u BiH veoma teško bilo šta prognozirati, uz opasku da ovdje, počesto, ne pomaže ni kristalna kugla.

– Imamo dosta zahteva od Evropske unije. Ne mogu prognozirati da li će doći do kompromisa, pomaka ili dogovora, ali izbori su prošli. Kampanja definitivno nije vreme za kompromis u ovoj zemlji zbog međunacionalnog nepoverenja, jer se svaki kompromis doživljava kao kapitulacija. Sada je pred nama godina do godina i po, tako da treba iskoristiti vreme najkasnije do letnjih odmora 2025, jer se bojim da će već tada da se zahukta kampanja za naredne opšte izbore – rekao je Sitarski.

Sličan stav ima i politikolog Mladen Bubonjić.

– Može se svašta očekivati, i dodatni pritisci i uslovi na stolu lidera, ali mislim da iskorak nećemo vidjeti – zaključio je Bubonjić.

Radne grupe

Izmjene Izbornog zakona BiH i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH su teme koje godinama dominiraju na političkoj pozornici, ali kompromisa nema. Iako je bilo rečeno da će se, između ostalog, ovim i drugim pitanjima baviti čak posebne radne grupe stranaka u vlasti, ni one, sudeći na osnovu informacija koje dopiru u javnost i činjenica nisu uspjele da uspješno obave zadatke.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije