Evo već je jesen, a zakona još nema: Umjesto reformi, brojimo neispunjena obećanja Vlade FBiH

Fiskalne zakone obećali – nema ih, plinsku južnu interkonekciju obećali – nema je, sprečavanje sukoba interesa – prestali i obećavati

Od sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazane za narednu sedmicu mnogi su imali velika očekivanja, zbog toga što je mnogo reformskih procesa koje je potrebno započeti.

Puno je toga što građani i opozicija očekuju od Vlade FBiH, ali tri stvari se izdvajaju u prvi plan. Reforma fiskalnog sistema, te usvajanje zakona o plinskoj južnoj interkonekciji i zakona o sprečavanju sukoba interesa. No, nijedan od ovih zakona nije na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma PFBiH.

Neke od ovih reformi predstavnici izvršne vlasti obećavaju otkako su preuzeli mandat. Posebno su se utrkivali ko će više obećanja ispaliti na polju reforme fiskalnog sistema, pa smo tako imali obećanja da će minimalna plata od 1. januara ove godine iznositi 1.000 KM, zatim da će rasterećenje privrede u Federaciji BiH uslijediti do polovine ove godine, a nakon što je i to obećanje iznevjereno, u obećanjima se oprobao i ministar finansija FBiH Toni Kraljević.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Naime, početkom augusta iz Vlade FBiH je saopćeno da će Ministarstvo finansija u parlamentarnu proceduru fiskalne zakone dostaviti do kraja ljeta.

Evo već je jesen, a zakona još nema…

Da funkcionerima federalne Vlade baš nikako ne ide s obećanjima potvrđuje i nepostojanje prijedloga zakona o plinskoj južnoj interkonekciji. Ovaj zakon su obećali ispostaviti do kraja marta ove godine, a od marta prođe šest mjeseci a zakonu ni traga ni glasa. Kada je riječ o trećem važnom zakonu, onom koji reguliše sukob interesa u institucijama Federacije BiH, njega čak više i ne obećavaju.

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH kaže da je postalo očigledno da ovih zakona neće ni biti u parlamentarnoj proceduri.

“Dosadašnji rad federalne Vlade mogao bi se opisati onom starom narodnom izrekom ‘obećanje – ludom radovanje’. Tako je to do sada išlo, obećanja s fiskalnim zakonima i minimalnom platom, zakonima o sukobu interesa i južnoj interkonekciji. Za fiskalne zakone smo imali više obećanja od premijera i ministra finansija, ali ih nikada Parlament nije vidio. Sada i kada bi se usvojili, nemoguće ih je implementirati od 1. januara naredne godine. Zašto se ovo ne radi ja stvarno ne znam. Pa makar da smo išli i na onih 32 posto doprinosa, da kažemo da se nešto desilo, ali nema ništa. Obećanje dopremijera Vojina Mijatovića o minimalnoj plati od 1.000 KM je posebna priča. Oni u ovom slučaju neće ljudima da kažu da se mijenja način obračuna plate, te da će tih 1.000 KM minimalne plate biti skoro pa nulti efekat jer se ukidaju instituti toplog obroka i prevoza. Dakle, nije se ljudima objasnilo da i kada dobijete minimalnu platu od 1.000 KM nećete imati skoro nikakav napredak”, ističe za Buku Šabanović. 

Tradicionalno kršenje obećanja

Za zastupnika Stranke za BiH Admira Čavalića brojna neispunjena obećanja ministara i premijera FBiH su samo pokazatelj nepostojanja strateškog opredjeljenja za usvajanje zakona od značaja za građane i privrednike u Federaciji BiH.

“Kada je riječ o fiskalnim reformama tradicionalno se krše obećanja. Od januara do ljeta, a sada čekamo nova obećanja da će to biti do kraja godine. Vrlo sam skeptičan po pitanju ovih zakona koji su itekako važni za radnike i privredu. Napominjem da mi fiskalne zakone imamo u parlamentarnoj proceduri upućene od zastupnika, ali je pitanje zašto se ne stavljaju na dnevni red sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta”, govori za Buku Čavalić.

Dnevnim redom naredne sjednice nije impresioniran ni Šabanović.

“Imamo na dnevnom redu zakon o slatkovodnom ribarstvu, uz dužno poštovanje svemu. Imamo zakon o unutrašnjoj trgovini gdje je HDZ zadnji dan poslao amandman da se ne slaže s neradnom nedjeljom. Dakle, jedan amandman HDZ-a koji u potpunosti poništava cijeli zakon. Imat ćemo dvodnevno zasjedanje ali nećemo se baviti suštinom, onim problemima koji najviše tište građane. Prije svega mislim na fiskalne reforme i južnu interkonekciju”, kaže Šabanović.

Ignorisanje Blinkenovog pisma

On napominje da je zakon o plinskoj južnoj interkonekciji zakon koji se tiče budućnosti Bosne i Hercegovine.

“To je priča o energetskoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine od ruskog gasa. Zamislite, američki državni sekretar Antony Blinken vam poruči da je to jako bitno, da nije dobro da jedna mala zemlja ovisi strogo o ruskom gasu i vi to u potpunosti ignorišete. Eh, zašto i nakon takvog Blinkenovog pisma američka ambasada i međunarodna zajednica u BiH miluju trenutnu vlast

ja, nažalost, nemam odgovor”, naglašava Šabanović.

Brojnim nezakonitim imenovanjima Vlada FBiH je samo nastavila praksu prethodne vlade. Ostala su samo sjećanja na priče zvaničnika SDP-a, Naše stranke i NiP-a kako će oni raditi bolje i po zakonima.

Vrijedi napomenuti da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa FBiH na snazi, te da je izvršna vlast dužna ga poštovati bez obzira što ne postoji komisija koja bi odlučivala o sukobu interesa. No, očigledno je da se funkcioneri Vlade FBiH najugodnije osjećaju kada nema ko da ih sankcioniše za nezakonita imenovanja u upravne i nadzorne odbore javnih preduzeća.

“Ne vidim drugi razlog zašto se zakon o sukobu interesa ne bi našao na dnevnom redu osim da nekome u Vladi odgovara da nema zakona o sukobu interesa po evropskim principima, odnosno da mogu da rade šta hoće, a da ne odgovaraju. Dakle, jasno je da žele da imenuju funkcionere bez ikakvih kriterija. Ne žele sami sebe da ograniče. Vidjeli su da mogu dvije godine raditi šta hoće a da ne odgovaraju, pa zašto će njima onda zakon o sukobu interesa da sami sebe ograniče. Oni se osjećaju lagodno da rade nezakonito jer nema komisije koja bi odlučivala o sukobu interesa, odnosno nema ko da ih sankcioniše. Mislim da je bitno da građani vide ko ima problema sa zakonom o sukobu interesa, jer onaj ko ima problema s takvim zakonom taj planira kršiti zakone”, podvlači Šabanović.

Vlada FBiH blokira put BiH ka EU

S obzirom da je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa FBiH i dio prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Čavalić smatra da je neusvajanje ovog zakona suštinski blokiranje puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Napominje kako je to neodgovorno ponašanje.

“Posebno žalosti što još u proceduri nemamo prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji BiH. Značajan broj zvaničnika u izvršnoj, ali i nekim drugim mjestima u vlasti vjerovatno ima problema sa sukobom interesa i ne žele po svaku cijenu da usvoje te zakone. Dakle, ovo su tri najvažnija reformska paketa koja bi se trebala usvojiti do kraja godine. Ako se to ne usvoji, onda Vlada FBiH nema nikakvih opravdanja za svoj rad u 2024. godini. Ako se ta tri paketa reformi usvoje do kraja godine, onda možemo kazati da Vlada Federacije BiH radi dobar posao”, jasan je Čavalić.

Podsjetimo da su organizacije civilnog društva insistirale da se na dnevnom redu oktobarske sjednice nađe i Nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti aktivista u FBiH, ali ni od tog kvalitetnog zakona nema ništa. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije