Generalni sekretar NATO: Brine nas secesionizam u BiH i djelovanje Rusije na zapadnom Balkanu

NATO je zabrinut zbog situacije u BiH i prijetnji secesijom u toj zemlji, rekao je Mark Rute, generalni sekretar NATO-a na pres konferenciji uoči sastanka ministara odbrane alijanse, koji sutra počinje u sjedištu alijanse.

Rute je rekao da je NATO zabrinut zbog djelovanja Rusije u regionu, kao i hibridnih i sajber prijetnji koje ona predstavlja.

On tvrdi da Rusija traži da potkopa demokratiju u regionu, a posebno je pohvalio ulogu KFOR-a na Kosovu, za koji je rekao da je uspio da dvije decenije održi mir i stabilnost za sve zajednice koje tamo žive. Tvrdi da Rusija želi da iskoristi ranjivosti koje postoje u regionu kroz dezinformacije i druge hibridne prijetnje, kao i da želi da onemogući dijalog između Beograda i Prištine da dođu do neke vrste diskusije, te da NATO ne treba da bude naivan kad je u pitanju djelovanje te zemlje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ne treba da smo naivni, svi možemo da vidimo kako Rusija želi da potkopa temelje demokratije. Činjenica je da su sajber prijetnje i druge hibridne prijetnje vidljive. oni koriste te alate da pojačaju podjele”, tvrdi on.

Naglasio je da NATO mora da ostane “smiren i fokusiran”, i te je pohvalio rezultate nedavno završenog samita Berlinskog procesa u Berlinu, kojim je predsjedavao Olaf Šolc, njemački kancelar.

Kada je riječ o temama o kojima će ministri odbrane raspravljati tokom sastanka, naglasio je da su u pitanju jačanje vojne industrije, veće izdvajanje za odbranu, podrška Ukrajini, za koju je rekao da će postati članica NATO-a, kao i jačanje savezništva između NATO-a i zemalja na području Pacifika, odnosno sa Japanom, Australijom, Novim Zelandom i Južnom Korejom.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije