Došlo vrijeme da integracija Zapadnog Balkana u EU postane realnost

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je učestvovao na današnjem samitu Berlinskog procesa, poručio je da je došlo vrijeme da integracija Zapadnog Balkana u EU postane realnost.

“Na 10-ogodišnjicu (Berlinskog procesa) poruke su bile vrlo jasne: mnogo je postignuto za ljude u regionu, ali je došlo vrijeme da EU integracija Zapadnog Balkana postane realnost”, naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da je učestvovao na današnjem samitu Berlinskog procesa na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca, prenosi Tanjug.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predsjednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je ranije danas u Berlinu, gdje je učestvovao na samitu ”Berlinskog procesa” kojim se obilježava 10 godina ovog procesa, da Srbija ostaje opredijeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak današnjeg samita da Njemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU.

On je dodao da je Srbija u Berlinu potpisala dva dokumenta – Sporazum o pristupu visokom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i Deklaraciju podrške Akcionom planu o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM) 2025-2028.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije