Čuveni psiholog poručio bh. publici: “Čuvajte privrženost djece porodici, samo tako ih možemo sačuvati u ovom ranjenom svijetu!”

“Prosječno dijete u Americi danas ne odrasta u porodičnom kontekstu. Vi to imate ovdje, nemojte to izgubiti. Imate nevjerovatno jaku porodičnu strukturu. Lako je uvesti pogrešne stvari iz inostranstva, ali djeca treba da bude u okruženju onih koji brinu o njima, samo tako ih možemo sačuvati u ovom ranjenom svijetu”, poručio je dr Gordon Njufeld, svjetski priznati stručnjak u oblasti ranog razvoja i dječje psihologije, koji je prošlog petka održao predavanje u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

„Kako zadržati bliskost sa djecom uprkos izazovima odrastanja?“ tema je o kojoj je dr Njufeld razgovarao sa banjalučkom publikom, kao gost Fondacije Novak Đoković u okviru programa „Razgovori o roditeljstvu“. Cilj ovog programa je edukacija i podizanje svijesti javnosti o temama razvoja djece i roditeljstva.

U svom predavanju, dr Njufeld je istakao značaj uloge roditelja u odnosu na ulogu vršnjaka u odgoju djece, te važnost osjećanja, odmora i igre u njihovom rastu i razvoju. Suština je u privrženosti djeteta roditelju, smatra ovaj svjetski poznati psiholog. Privrženost je kontekst u kom pružamo brigu svojoj deci – ona stvara osjećaj doma, osjećaj sigurnosti i najzad, priprema djecu za ovaj svijet.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada je dijete privrženo porodici, ono gleda u odraslu osobu kao u odgovor na svoju potrebu za zajedništvom, značenjem, ljubavlju… Oni se tada osjećaju bezbjedno. Jesu li bezbjedni? Ne nužno, ali ako ste im vi važniji od ostalih, onda ih neće toliko povrijediti stvari koje se dešavaju u svijetu. Šta ako padaju bombe, kao što je slučaju u Gazi, u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta? Kako da se djeca osjećaju bezbjedno, kako ih sačuvati? Dok god su sa vama, oni će se osjećati bezbjedno. Vi znate da niste bezbjedni, vi ste prestrašeni, izuzetno zabrinuti, ali oni se osjećaju bezbjedno, jer su sa vama. To je nevjerovatno!”, kazao je dr Njufeld, navodeći zatim poražavajuće rezultate studije o anksioznosti među djecom.

“Znate li da su djeca koja su tokom bombardovanja Londona u Drugom svjetskom ratu bila u podzemnim skloništima bila manje anksiozna od prosječnog djeteta u Americi danas. Zašto? Zato što prosječno američko dijete danas ne provodi vrijeme sa svojim roditeljima. Danas djecu u Americi uglavnom odgajaju njihovi vršnjaci. Ne provode vrijeme sa bakom i djedom, ne odrastaju u porodičnom kontekstu. Vi to imate ovdje, nemojte to izgubiti!”, poručio je dr Njufeld u Banjaluci. “Imate nevjerovatno jaku porodičnu strukturu. Lako je uvesti pogrešne stvari iz inostranstva, ali djeca treba da odrastaju u okruženju onih koji brinu o njima. Samo tako ih možemo sačuvati u ovom ranjenom svijetu. Ne možemo ih više zaštititi od interneta i tih stvari, ali time što smo im mi važniji, možemo im dati osjećaj bezbjednosti, a to je ogromno, to je njihovo mjesto skloništa i utjehe”, kazao je ovaj poznati stručnjak.

“Kada su djeca privržena onima koji brinu o njima, u njima proradi ‘instinkt da budu dobri’. Naravno, to nije dovoljno da ih drži izvan nevolja, jer djeca su i dalje nezrela i impulsiva, ali ako ne budemo njegovali taj instinkt, grdno ćemo pogriješiti!”, upozorava dr Njufeld.

Dr Gordon Njufeld je široj javnosti poznat i kao mentor Gabora Matea, a u svojoj karijeri, koja traje više od 40 godina, radio je kao klinički psiholog sa djecom, omladinom i njihovim porodicama. Autor je bestselera „Budite oslonac svojoj djeci“ koji je preveden i na naš jezik.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije