VIDEO Istorijski let najmoćnije rakete, vratila se na Zemlju po prvi put. “Ovo je potpuno ludo!”

SPACEX Elona Muska lansirao je svoj peti testni let Starshipa iz Texasa i prvi put vratio veliki potisnik rakete natrag na kopno, koristeći novu metodu povratka koja uključuje goleme metalne ruke. Space X-u je tako uspjelo nešto što nikada nije učinjeno, i to iz prvog pokušaja.

Prvi put tvrtka je pokušala vratiti i sigurno prizemljiti raketni nosač nazvan Super Heavy. Nakon što se odvojio od Starshipa na visini od oko 74 km, potisnik Super Heavy vratio se prema lansirnom mjestu, gdje ga je uspješno uhvatio set masivnih metalnih ruku. “Ovo je potpuno ludo!” vrisnula je inženjerka SpaceX-a Kate Tice tijekom prijenosa uživo.

Prvi stupanj rakete Super Heavy lansiran je u 7:25 po lokalnom vremenu (14:25 po hrvatskom vremenu) iz SpaceX-ovih postrojenja u Boca Chici u Texasu. Drugi stupanj, Starship poslan je u svemir na putanju prema Indijskom oceanu zapadno od Australije, gdje je pokušao ponovni ulazak u atmosferu, nakon čega je slijedilo slijetanje na vodu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iako je misija nosača Super Heavyja završena, letjelica Starship oko sat je vremena letjela kroz svemir. Nakon odvajanja letjelica je upalila vlastite motore i klizila kroz svemir. 

U 15:26 po hrvatskom vremenu Starship je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu, što je još jedan visokorizičan, ključan trenutak današnjeg leta. Letjelica je izvela manevar slijetanja iznad Indijskog oceana.

U 15:30 Starship je sletio u ocean. SpaceX ne planira izvlačiti letjelicu, nego ovakvim slijetanjem uvježbava manevar koji bi se u budućnosti mogao koristiti za slijetanje Starshipa na kopno.

Višekratno upotrebljivi sustavi za prijevoz posade i tereta do Zemljine orbite, Mjeseca…

Svemirska letjelica Starship i raketa Super Heavy višekratno su upotrebljivi sustavi dizajnirani za prijevoz posade i tereta do Zemljine orbite, Mjeseca i dalje.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) priopćila je u petak da je odobrila povratak u letnu operativu rakete SpaceX-a Falcon 9 pošto je pregledala i prihvatila nalaze istrage koju je vodio SpaceX i korektivne postupke zbog nesreće koja se dogodila 28. rujna.

FAA je 30. rujna objavio da SpaceX mora istražiti zašto se drugi stupanj njegova Falcona 9 pokvario nakon misije NASA-inih astronauta, prizemljivši raketu za lansiranje treći put u tri mjeseca.

Raketa je doživjela kvar prilikom povratka s misije u svemir i pala u području Tihog oceana izvan označene sigurnosne zone koju je odobrio FAA. 

Što se Starshipa tiče, posljednji pokušaj lansiranja bio je u lipnju. Muskova raketa tad je prvi put završila cjeloviti testni let svoje megarakete Starship, vraćajući se na Zemlju bez eksplozije nakon polijetanja.

Prethodna tri pokušaja završila su eksplozijama. 

Index.hr

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije