Katastrofa svjetskih razmjera: U Brazilu izgorjelo područje Amazona veličine Bjelorusije

Područje uporedivo sa veličinom Bjelorusije izgorjelo je u Brazilu između januara i septembra 2024, navodi se u objavljenom izvještaju.

Uprvih devet mjeseci 2024. izgorijelo je ukupno 22,38 miliona hektara, što je povećanje od 150 posto u poređenju sa istim razdobljem 2023, navodi se u izvještaju inicijative MapBiomas.

Područje odgovara oko 2,6 posto brazilske kopnene površine, veće je od Bjelorusije (20,29 miliona hektara) i gotovo veličine Rumunije (23 miliona hektara).Za potrebe izvještaja mreža koja se sastoji od univerziteta, nevladinih organizacija i tehnoloških kompanija analizirala je satelitske slike i druge podatke.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Više od polovine površine pod požarom bilo je u regionu Amazona. Samo u septembru onde je izgorjelo 5,5 miliona hektara – skok od 196 posto u poređenju sa istim mjesecom 2023. godine.

– Suva sezona u Amazoniji, koja inače traje od juna do oktobra, bila je posebno teška ove godine i dodatno je pogoršala krizu s požarima u oblasti – rekla je En Alenkar iz MapBiomasa.

Amazonska prašuma, nazvana “plućima planete”, apsorbuje ugljen dioksid iz atmosfere i ima ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

U septembru je Cerado, brazilska ekoregija koja je dom za oko 5 posto svih biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, bio biom najviše pogođen požarima u smislu površine, sa 4,3 miliona hektara.

Zahvaćena površina povećana je za 158 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U septembru je požar uništio gotovo 318. 000 hektara Pantanala, najveće močvare na svetu, što je povećanje od 662 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prenosi Telegraf.

Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, koji je odgovoran za satelitsko praćenje, od početka godine u toj su južnoameričkoj zemlji izbili najgori požari u 14 godina.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije