CIK BiH objavio izvještaj o finansiranju izborne kampanje

Izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje podnijelo je 111 političkih stranaka i 157 nezavisnih kandidata, dok pet političkih stranaka i 32 nezavisna kandidata nisu dostavili navedene izvještaje, navode iz Centralne izbore komisije (CIK) BiH.

Inače, u skladu s odredbama člana 15.1d Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i člana 12. stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranaka, sve političke stranke i nezavisni kandidati koji su učestvovali na Lokalnim izborima 2024. godine, imali su obavezu da tri dana prije dana održavanja izbora Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnesu  ovaj izvještaj.

“Političke stranke i nezavisni kandidati bili su u obavezi da izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje podnesu 3. oktobra. Izvještaj obuhvata period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do 2. oktobra.  Izvještaj sadrži sve izvore novčanih i nenovčanih donacija, datum i iznos takve uplate; izvještaj о svim troškovima (rashodima) izborne kampanje, kao i računima dobavljača i izvršilaca usluga, s ažuriranim podacima do dana podnošenja izvještaja”, saopšteno je iz CIK BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pojašnjavaju da troškovi izborne kampanje, koje su političke stranke prijavile u finansijskim izvještajima, nisu konačni.

“Političke stranke i nezavisni kandidati koji su učestvovali na izborima, dužni su u roku od trideset dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH, podnijeti i finansijski izvještaj za period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora (postizborni finansijski izvještaj). Tek u postizbornom finansijskom izvještaju, političke stranke i nezavisni kandidati prijavljuju ukupne troškove izborne kampanje”, ističu iz CIK.

Za nedostavljanje navedenog izvještaja, dodaju, CIK Bih može izreći novčanu kaznu za političke stranke do 10.000 KM, a za nezavisne kandidate do 2.000 KM.

Informacija o podnesenim izvještajima о prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore 2024. godine zajedno s dostavljenim izvještajima objavljena je na web stranici Centralne izborne komisije BiH, i to možete da vidite OVDJE.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije