Šta se desilo? Stranke vladajuće koalicije osvojile 19.000 glasova više od Šobota

Preliminarni rezultati izbora u Banjaluci objavljeni na sajtu Centralne izborne komisije pokazuju određene trendove koji bi mogli dovesti do ozbiljnih razgovora u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou.

Prema rezultatima trke za gradonačelnika, Draško Stanivuković osvojio je 50.758 glasova na 259 od 260 biračkih mjesta, a Nikola Šobot osvojio je 36.791 glas, što je razlika blizu 14.000 glasova.

Istovremeno, kada je u pitanju Skupština Grada, prebrojano je jedno biračko mjesto manje, a rezultati stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj su sljedeći: SNSD 32.187, SP 5.855, US 5.429, DEMOS 5.046, SPS 4.936, DNS 2.275, NPS 1.693

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To praktično znači da su te partije na izborima u Banjaluci osvojile ukupno 55.421 glas, blizu 19.000 više nego što je osvojio Šobot.

U prevodu, da su svi glasači stranaka vladajuće koalicije glasali za Šobota, načelnik banjalučke kardiohirurgije bi pobijedio u trci za gradonačelnika.

To se, međutim, nije dogodilo i sada bi trebalo da uslijedi analiza i procjena ko je “izdao”.

Potrebno je imati na umu da se nisu svi lokalni odbori vladajuće koalicije otvoreno izjasnili da podržavaju Šobota, a tek rijetki su pozivali svoje glasače da podrže kandidata za gradonačelnika kog je ponudio SNSD.

Slična situacija dogodila se i na prošlim lokalnim izborima kada su stranke koalicije takođe imale više glasova nego Igor Radojičić.

To je proizvelo određena previranja u koaliciji, a najviše je “nastradao” SPS koji je pak ovaj put otvoreno bio uz Šobota.

Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je poslije izbora da će uslijediti određene analize, ali nije dovodio u pitanje opstanak koalicije na republičkom nivou.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije