Samit Brdo – Brioni u Tivtu: EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Evropska unija nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana ali ako se bude puno čekalo, države će izgubiti strpljenje, istaknuto je na Samitu Brdo-Brioni koji je održan u Tivtu.

“Evropska unija je jedan veliki inertan sistem. Hrvatska i Slovenija su tu uspjele ući, i imamo korist od toga, ali ja u tome ne vidim ideologiju niti domovinu. Ali moja domovina je Hrvatska. Budemo li ovoliko čekali koliko čekamo, države će izgubiti strpljenje”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske dodajući da se mora ohrabrivati Crna Gora.

Takođe, naglasio je i da Evropska unija pokazuje intertnost i nesposobnost u igri sa Amerikom, ali i zemljama Briksa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nataša Pirc, predsjednica Slovenije rekla je da Crna Gora ima najveći potencijal za prijem u Evropsku uniju, a najmanje šanse za to, ima i Kosovo.

Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore koji je bio i domaćin sastanka rekao je da pristupanje EU nije samo potreba i deklarisani cilj, već geopolitički i moralni imperativ.

“Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor, prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije cjelovita bez zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Milatović dodajući da je na samitu usaglašena i usvojena zajednička Deklaracija.

Podsjećanja radi, proces Brdo – Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa. Cilj samita je jačanje povjerenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Pored domaćina Milatovića, i predsjednika Hrvatske i Slovenije, Samitu su prisustvovali i sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i Bajram Begaj, predsjednik Albanije, zatim Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske te Vojsa Osmani, predsjednik Kosova, Nataša Pirc Musar, predsjednik Slovenije i Gordana Sijanovska Davkova, predsjednik Sjeverne Makedonije. Sastanku se nakon plenarnog dijela pridružio i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Cvijanovićeva je nakon sastanka rekla da kretanje BiH ka EU predugo traje i da stvari treba ubrzati i olakšati te da više od 20 godina slušamo priču o evropskoj perspektivi.

“Proces treba olakšati i ubrzati, ne samo u domenu rada zemalja pojedinačno, nego i da EU treba ubrzati i svoj dio posla”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o zaključcima, ona je rekla da su oni uvijek jedinstveni i tretiraju dvije stvari, a to je saradnja i da su se svi usaglasili da na njoj treba raditi više, i unapređivati sve ono što je zajedničko i što nas povezuje.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije