Travnički sir se pridružuje listi zaštićenih proizvoda u BiH

Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti zemljopisnog podrijetla, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u zgradi Općine Travnik, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te da se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita zemljopisnog podrijetla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića.

Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.

“Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Europe i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače, a samim tim će se moći povećati proizvodnja. S ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište. Također, turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi”, kazao je Dautović.

Na konferenciji se obratio i predsjednik općinske Komisije za zaštitu zemljopisnog podrijetla, odvjetnik Harun Lozo koji je naglasio da je cijeli proces rezultat znanstveno-istraživačkog rada te da su oznake zemljopisnog podrijetla stavljene u fokus interesa u posljednjim desetljećima, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.

“Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje”, zaključio je Lozo.

Uime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda.

Također je naglasio zadovoljstvo što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.

Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u suradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije