Julian Assange se prvi put obratio javnosti: “CIA je smislila planove za moju otmicu i atentat”

Osnivač WikiLeaksa kaže da je oslobođen jer je priznao krivicu za novinarstvo

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je u utorak da je oslobođen nakon višegodišnjeg zatvora jer je “priznao krivicu za novinarstvo”, javlja Anadolu.

Obraćajući se odboru Evropskog parlamenta povodom njegovog pritvora i presude, Assange je rekao:

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Osnovno pitanje je jednostavno: novinare ne bi trebalo krivično goniti zato što rade svoj posao. Novinarstvo nije zločin, to je stub slobodnog i informisanog društva”.

Prema njegovim riječima, CIA je “smislila planove za otmicu i atentat na njega u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i ovlastila da se krene na njegove evropske kolege, podvrgavajući ih krađi, hakerskim napadima i podmetanju lažnih informacija”.

“Na meti su bili i moja supruga i moj sin”, rekao je, dodajući da su date instrukcije da se “dobije DNK” iz “pelene njegovog šestomjesečnog sina”.

Assange je naglasio koliko je CIA tada “agresivno” djelovala protiv njega.

“Ovoj skupštini nisu nepoznate eksteritorijalne zloupotrebe CIA-e”, naglasio je, ukazujući na “tajne pritvorske centre” i “protivpravna izdavanja na evropskom tlu”.

“U februaru ove godine, navodni izvor nekih od naših otkrića CIA-e, bivši oficir CIA-e Joshua Schulte, osuđen je na 40 godina zatvora u uslovima ekstremne izolacije”, rekao je Assange.

Prema njegovim riječima takvi su uslovi “stroži od onih u Guantanamu”.

Assange je naglasio odsustvo adekvatne zaštite od “transnacionalne represije”, što, kako je dodao, ostavlja Evropu “ranjivom” na strane sile koje iskorištavaju njenu “međusobnu pravnu pomoć” i sporazume o ekstradiciji.

Rekao je da je direktor CIA-e Mike Pompeo uspio osigurati nalog američke vlade za njegovo izručenje, što je Velika Britanija držala u tajnosti dvije godine, dok su SAD i Ekvador dogovarali uslove za njegovo hapšenje.

Washington je, prema njegovim riječima, zauzeo „opasan novi globalni pravni položaj. Samo građani SAD imaju pravo na slobodu govora. Evropljani i druge nacionalnosti nemaju prava na slobodu govora, ali SAD tvrde da se njihov Zakon o špijunaži i dalje primjenjuje na njih, bez obzira gdje se nalaze. Dakle, Evropljani u Evropi moraju poštovati naš zakon o tajnosti bez ikakve odbrane”.

Sugerisao je da Evropa mora djelovati kako bi spriječila buduću transnacionalnu represiju.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije