Silovali komšijinu kćer s teškoćama u razvoju, dobili 2 godine. Sud: Bili su u ratu

PRESUDA trojici muškaraca, od kojih je jedan policajac, za seksualno iskorištavanje djevojke s mentalnim teškoćama u okolici Našica iznenadila je Hrvatsku.

Oni su kćer svog susjeda od 2012. do 2014. seksualno iskorištavali na pašnjacima, kukuruzištima ili u svojim kućama. Cura je bila na nivou djeteta od 9 do 11 godina i zbog mentalne retardacije i duševnog poremećaja nije im se mogla oduprijeti. Pri tome su obojica poznavala njezina oca, a jedan je čak s njim bio u kumskom odnosu. Dobili su samo dvije godine zatvora.

Jedan drugi slučaj također je iznenadio hrvatsku javnost. Radi se o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda koji je na 18 godina zatvora osudio 45-godišnjeg Marka Sudca zbog postavljanja eksploziva na bankomat u Mihovljanu i pokušaja ubojstva policajca.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Za Sjedinjene Države ili neku drugu državu sa strožim zakonima, takva presuda ne bi bila iznenađenje. U ovom slučaju, čini se da se radilo o dosta strogoj kazni, pogotovo ako povučemo paralelu s ubojstvima ili, eto, slučajem višegodišnjeg seksualnog maltretiranja djevojke koja je zaostala u razvoju.

Čini se kako su kod Sudca ključnu ulogu igrale otegotne okolnosti. Prema pisanju medija, on je otprije poznat policiji te je višestruko osuđivan za krađe, prijetnje, zločinačko udruživanje i gospodarski kriminal. O njemu su pisali i strani mediji nakon što je 2016. pobjegao iz švicarskog zatvora.

Sudjelovanje u ratu kao olakotna okolnost
No koje su okolnosti zaslužne za smiješno nisku kaznu trojca koji je silovao kćer prijatelja? Index je u posjedu presude suca Ivana Sajtera ovom trojcu. Radi se o 66-godišnjaku, 44-godišnjaku i 54-godišnjaku. Sva trojica su dobila spomenute dvije godine. Za dvojicu od njih sud je kao olakotnu okolnost uzeo to što su sudionici Domovinskog rata te su odlikovani spomenicom.

Istu kaznu je dobio i policajac iako nije bio u ratu. Njegova otegotna okolnost bila je ta što je upravo njegova dužnost da štiti ljude. Također, među otegotnim okolnostima sudac je istaknuo to da dvojica muškarca imaju po četvero djece, dok treći ima dvoje.

Odvjetnik Krešić: Ako je zbog ovoga kazna smanjena, to je duboko pogrešno
To je samo jedan od nebrojeno puno primjera kad se braniteljska uloga u ratu otprije tridesetak godina uzimala kao olakotna okolnost. Odvjetnik Rafael Krešić nam govori kako prema sudskoj kvalifikaciji, članku 152. Kaznenog zakona, kazna nije ispod minimuma.

“Radi se o kaznenom djelu protiv spolne slobode, tu je kazna u vrijeme počinjenja djela bila od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ova okolnost sudjelovanja se često koristi kao olakotna, ne mislim da bi je trebalo koristiti automatizmom. Međutim, radi se o okolnosti koja za ovo kazneno djelo ne može biti pretežno olakotna niti može bitno utjecati na kaznu.

Ako je navedena, to se navodi jer se radi o općoj karakteristici osobe koja generalno jest olakotna i pozitivna za počinitelja, ali ne može biti od važnog utjecaja za visinu kazne”, rekao je. “Ako je zbog ovakve okolnosti kazna smanjena, to je prema meni duboko pogrešno”, dodaje Krešić.

“Taj čin je protivan ljudskosti, ova okolnost ne može biti olakotna”
Zaključuje da zakon ne propisuje koje okolnosti se mogu smatrati olakotnima, već dodaje da se radi o slobodnoj procjeni suda.

“Činjenica sudjelovanja u Domovinskom ratu govori o toj osobi. Ali za ovakvo kazneno djelo, čija je bit protivna ljudskosti, ne može se uzeti olakotnom u nekom bitnom smislu”, njegove su riječi. Zaključio je kako ipak smatra da je činjenica da su neosuđivani bila ključna pri ovako niskoj kazni, ali i kako bi najlogičnija otegotna okolnost trebala biti ta da se radi o osobi s duševnim smetnjama.

I Turudić smatra da kod silovanja sudjelovanje u ratu ne može biti olakotna okolnost
Rekli smo kako je ovo samo jedan u nizu slučaja kad se uloga u prošlom ratu uzima olakotno.

Podsjetimo, Visoki kazneni sud smanjio je kaznu za silovanje mještanke bivšem HDZ-ovom načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je branitelj. On je tako dobio samo godinu i pol zatvora za silovanje. Tada je to za N1 komentirao i sadašnji šef DORH-a, a tadašnji sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

“Osobno, nikada ne bih sudjelovanje u Domovinskom ratu uzeo kao olakotnu okolnost nekome tko je optužen za silovanje. Upravo suprotno, sudjelovanje u Domovinskom ratu nameće druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu”, rekao je Turudić.

Glavaš osuđen zbog ratnog zločina, a olakotna okolnost mu je sudjelovanje u ratu
Poznat je i slučaj ugostitelja iz Zagreba koji je 2017. silovao zaposlenicu te je od ranije imao dvije presude za silovanje. On je dobio kaznu od šest godina zatvora, no također je kao olakotna okolnost uzeto to što je nositelj Spomenice Domovinskog rata.

Ekstreman je slučaj i muškarca koji je dobio 2 godine i 6 mjeseci za silovanje pokćerke iako je za to propisano minimalno 5 do 15 godina. Sud je išao ispod minimuma između ostalog i zato što je optuženik bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije.

Ipak, najekstremniji primjer ovakve prakse tiče se Branimira Glavaša, bivšeg saborskog zastupnika i ratnog zapovjednika obrane Osijeka. Njega je zagrebački Županijski ponovo proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Osuđen je na sedam godina zatvora, a kao olakotnu okolnost sud je naveo da je Glavaš dao – izniman doprinos nametnutom agresivnom ratu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije