Slovenka buduća evropska komesarka za proširenje: Ko je Marta Kos?

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je Martu Kos, kandidatkinju Slovenije, za novog evropskog komesara za proširenje.

Fon der Lajen je predstavljajući kandidate za komesare rekla da će Kos biti zadužena i za politiku istočnog susjedstva, raditi na podršci Ukrajini, uključujući rekonstrukciju ove države, i “podržati zemlje kandidate da se pripreme za njihovo pristupanje Uniji”.

Naime, Slovenija je prošle sedmice potvrdila da će Kos biti kandidat te zemlje za evropskog komesara.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prethodno je Tomaž Vasel odustao od kandidature.

Prema pisanju slovenačkih medija, to je učinjeno kako bi Ursula fon der Lajen ostvarila svoj cilj rodne ravnoteže u Komisiji.

Prema pisanju Politicoa, Slovenija je “nagrađena za prelazak sa muškog na ženskog kandidata” dobijanjem ovog portfelja, prenosi Avaz.

Marta Kos, za koju se očekuje da će zamijeniti Mađara Olivera Varheljija, bivša je slovenačka ambasadorica u Njemačkoj i Švicarskoj. Bila je potpredsjednica Liberalnog pokreta za slobodu, koji je vodio premijer Robert Golob, te se 2022. godine kandidovala za predsjednika Slovenije, ali se povukla iz kampanje.

Kandidati za evropske komesare biće podvrgnuti saslušanjima u odborima Evropskog parlamenta u narednim sedmicama. Oni će morati da dobiju zeleno svjetlo poslanika Evropskog parlamenta da budu izabrani na funkciju.

Evropski parlament će glasati za novu Evropsku komisiju u cjelini prije nego što ona stupi na dužnost, a to će se održati najranije 1. novembra.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije