U RS 40 djece godišnje oboli od malignih bolesti

U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 40 djece do 18 godina, rekla je Srni šef Odjeljenja za dječiju hematoonkologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Jelica Predojević Samardžić.

“Riječ je o različitim onkološkim bolestima, od leukemija, tumora mozga, bubrega, jetre ili kostiju ili drugim rjeđim tumorima, sa cijelim spektrom različitih simptoma”, rekla je Samardžićeva.

Ona ističe da je uzrok za nastanak onkololoških bolesti kompleksno pitanje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Nauka na ovo pitanje nema definitivan odgovor, ali se kao uzroci spominju faktori naslijeđa i okoline”, rekla je Samardžićeva.

U Republici Srpskoj je, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u 2020. godine od raka evidentirano 10 novooboljelih osoba mlađih od 18 godina.

Kako su rekli Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, prema podacima o broju novooboljelih osoba od raka mlađih od 18 godina, godinu ranije – 2019. godine evidentirano je ukupno 19 osoba mlađih od 18 godina, dok je 2018. godine broj novooboljelih mlađih od 18 godina bio 15.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, 2017. godine broj oboljelih od raka mlađih od 18 godina bio je 12, a 2016. godine ukupno 25 novooboljelih lica mlađih od 18 godina.

Septembar je Međunarodni mjesec podizanja svijesti o karcinomu kod djece, ali je i mjesec davanja podrške zlatnoj djeci, malim herojima, kojima je život od djetinjstva borba, a cilj je uvijek isti – pobjeda.

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke, kažu za Srnu da će tokom ovog mjeseca organizovati razne aktivnosti kojima će skrenuti pažnju na važnost ovog mjeseca, ali i probleme djece sa malignitetom.

`Zlatni septembar` se svugdje obilježava kao mjesec podizanja svijesti vezano za djecu oboljelu od malignih bolesti, pa to čini i `Iskra` Banjaluka. Mi život živimo i dalje. Naša djeca poslije liječenja postaju djeca koja imaju svoj aktivan život, apsolutno ispunjen”, naveli su iz Udruženja “Iskra”.

Proteklog vikenda organizovana je na stazi u Park šumi Slatina humanitarna trka/šetnja “Iskra nade”.

Trka je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i Grada Laktaši.

“Cilj organizovanja trke, osim prikupljanja sredstava, jeste podrška malim, velikim herojima u njihovoj trci za život. Trka je bila rekreativna i nije imala takmičarski karakter. To je podrška djeci i porodicama koje se suočavaju sa malignim bolestima i pokažu im da nisu sami u najtežim trenucima njihovog života”, naveli su u Udruženju.

Iz Udruženja dodaju da će u subotu, 14. septembra, u periodu od 10.00 do 14.00 časova u parku “Petar Kočić” dijeliti zlatne tračice, promotivni materijal i balone, a naveče će zlatnom vrpcom osvijetliti Kulturni centar Banski dvor i Gradsku upravu Banjaluka.

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke navode da je jedan od najvećih njihovih uspjeha Roditeljska kuća, koja je tokom osam godina postojanja bila privremeni dom za oko 200 porodica.

Kako navode iz Udruženja svi roditelji koji imaju djecu oboljelu od malignih bolesti, a koji nisu iz Banjaluke, budu smješteni Roditeljskoj kući u kojoj može biti smješteno sedam porodica u isto vrijeme, dok je trenutno tu šest porodica.

Velika prednost i olakšanje za svu djecu jeste što u Roditeljskoj kući imaju i nastavu.

Kako navode iz Udruženja, unazad nekoliko godina nadležno ministarstvo je omogućilo da djeca ne moraju da polažu ispite, već da dolaze učitelji, dobijaju ocjene i kada se završi terapija, vraćaju se u svoju sredinu i nastavljaju školovanje sa svojim drugarima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije