BUKA SAZNAJE: Koliko će Grande Trivić platiti za dislokaciju materijala iz Sutjeske?


Radovi na održavanju korita, dislokaciji i izvlačenju materijala iz vodotoka na rijeci Sutjesci (Gacko) počeli su 26.7.2024. godine. Investitor radova je JU “Vode Srpske”, izvođač je kompanija “Grande Trivić” d.o.o. Laktaši, a nadzorni organ Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

Već u prvih mjesec i po dana rijeka Sutjeska promijenjena je do neprepoznatljivosti.

“Obilaskom lokaliteta 19.08.2024. godine, utvrđeno je da je izvođač izvršio pripremne radove, izgradnju pristupne saobraćajnice koritu rijeke i pristupilo čišćenju korita. S obzirom na to da se korito rijeke čisti kako bi se poboljšao profil toka rijeke, logično je da su evidentne i promjene u koritu rijeke. Radovi se izvode u skladu sa Ugovorom, Elaboratom i odlukom o vodnoj saglasnosti u okviru eksploatacionog polja” – rekli su u Direkciji za obnovu i izgradnju RS za BUKU krajem avgusta.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Eksploatacija riječnog nanosa još nije bila predmet inspekcijske kontrole.

“Vodni inspektor nije bio u mogućnosti da prisustvuje uvođenju izvođača radova u eksploataciono polje, ali će ovaj lokalitet biti predmet kontrole vodne inspekcije u narednom periodu” – kaže Branislav Mićić, vodni inspektor, pomoćnik direktora entitetskog inspektorata za BUKA magazin.

Prema najnovijim saznanjima portala BUKA, inspekcijske kontrole nije ni bilo u međuvremenu, jer je vodni inspektor bio na godišnjem odmoru.

JU Vode Srpske dostavila je BUKA magazinu Ugovor o načinu održavanja i čišćenju riječnog korita kojim je ugovorena količina materijala za ovaj predmetni lokalitet od 18.125,57 m3. Izvođač radova platit će naknadu od 1.5 KM po 1m3 dislociranog materijala. Prethodno je sačinjen Elaborat za održavanje korita rijeke Sutjeske, na lokalitetu Sastavci koji je izradila JU Vode Srpske. Sudeći prema ugovorenoj količini materijala, Grande Trivić uplatit će u budžet Republike Srpske nešto više od 27 hiljada maraka.

Cijena neseparisanog riječnog šljunka koju nudi jedna kompanija u Bosni i Hercegovini iznosi 25 KM po kubnom metru. Cijena separisanog šljunka ide i do 46 KM po kubnom metru. Kolika će biti dobit kompanije „Grande Trivić“ od „dislokacije“ riječnog nanosa, to zasad ostaje nepoznato.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije