Klimatske promjene prijete da unište pećine, glečere… Ovih 17 bisera svjetske baštine bi moglo da nestane

Od praistorijskih slika do švajcarskih glečera, ovi evropski lokaliteti svjetske baštine su u opasnosti od poplava i suše.

Od Švajcarskih Alpa do Sidnejske opere, neka od najpoznatijih UNESCO-vih lokaliteta svjetske baštine mogla bi biti uništena klimatskim promjenama, pokazuje nova analiza. Poplave, obalna erozija, klizišta, jaki vjetrovi, ekstremne vrućine, oluje i cikloni samo su neke od klimatskih prijetnji koje pogađaju znamenite lokalitete širom svijeta.

Kompanija za analitiku klimatskog rizika Climate X modelirala je kako će ovi rizici uticati na 500 takvih znamenitosti, identifikujući 50 najugroženijih do 2050. godine ako se emisije gasova sa efektom staklene bašte ne smanje drastično.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ukupno 17 evropskih lokaliteta svjetske baštine se pojavljuje na ovoj listi, pri čemu su poplave i suše vodeći rizici širom kontinenta.

Švedska i Francuska dom najugroženijih lokaliteta svjetske baštine u Evropi

Željezara Engelsberg je najugroženiji lokalitet od klimatskih promjena u Evropi, i ona zauzima četvrto mjesto na svjetskoj listi 50 najugroženijih zbog prijetnje od površinskih i riječnih poplava.

Ovaj lokalitet, koji datira iz 17. vijeka, prepoznat je kao izvanredan primjer evropskog industrijskog kompleksa i najbolje očuvan primjer švedske fabrike za proizvodnju gvožđa, koje je tokom dva vijeka doprinosilo prosperitetu Švedske.

Sljedeći je pećina Grotte Chauvet u Francuskoj, koji se nalazi na šestom mjestu. Ugrožena površinskim poplavama i klizištima, ova pećina sadrži najstarije poznate i najbolje očuvane figurativne crteže na svijetu, koji datiraju još prije 32.000 godina.

Koji drugi evropski lokaliteti svjetske baštine se suočavaju sa klimatskim prijetnjama?

Na 11. mestu, Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn zaštićeno je planinsko područje u jugozapadnoj Švajcarskoj, jedva je izbjegao ulazak u prvih 10. Ovaj region, koji je dom najvećeg glečera u Evropi, ugrožen je riječnim poplavama.

Sa sličnim prijetnjama suočava i Industrijski kompleks rudnika uglja Zolverein u Esenu, Njemačka (12. mjesto), dok je industrijsko nasljeđe Rjukan-Notodden u Norveškoj (13. mjesto) – koje je koristilo hidroelektričnu energiju za proizvodnju azotnog đubriva – ugroženo površinskim poplavama.

Osnovana 1119. godine, Cistercitska (rimokatolički monaški red) opatija Fontenay u Francuskoj (17. mesto) mogla bi takođe biti uništena površinskim poplavama ako se emisije gasova sa efektom staklene bašte ne smanje.

Bugarski rezervat prirode Srebarna (20. mjesto) – slatkovodno jezero površine 600 hektara koje je mjesto za razmnožavanje skoro 100 vrsta ptica – i biodiverzitetna delta Dunava u Rumuniji (27. mjesto) su obe ugrožene riječnim poplavama.

Oluje dodatno povećavaju rizike sa kojima se suočavaju srednjovjekovni istorijski centri Stralsund i Wismar u Nemačkoj (22. mesto) i spektakularni vodeni vrtovi Studley Royal Parka u Engleskoj (24. mesto).

Takođe u Velikoj Britaniji, različiti škotski lokaliteti se suočavaju sa klimatskim pretnjama, od obalnih poplava na udaljenom arhipelagu St Kilda (45. mesto) do klizišta u selu mlinova iz 18. veka New Lanark (44. mesto).

Na drugim mjestima, norveški Bryggen (31. mesto) – istorijska luka Bergena – suočava se sa rizicima od obalnih poplava i suše; Provins, grad srednjovjekovnih sajmova (32. mjesto) u pokrajini Šampanj, Francuska, ugrožen je riječnim poplavama; a Zapadni norveški fjordovi (40. mjesto) i Biskajski (Vizcaya) most u Španiji (43. mjesto) su oba ugrožena obalnim poplavama.

Na 33. mjestu, španski Nacionalni park Donjana takođe se nalazi u top 50 suočenih sa višestrukim pretnjama uključujući sušu i riječne, površinske i obalne poplave.

Lokaliteti u Indoneziji, Kini, Australiji, Japanu i Indiji dominiraju ostatkom top 50 liste.

“Ovo je ozbiljno upozorenje za vlade, konzervatore i globalnu zajednicu”

Gubitak UNESCO-ovih lokaliteta svjetske baštine, odabranih zbog njihove kulturne ili prirodne važnosti, bio bi razarajući udarac – ali klimatske prijetnje sa kojima se suočavaju već utiču na zajednice i ekonomije širom svijeta, upozorava Climate X.

“Naši nalazi služe kao ozbiljno upozorenje za vlade, konzervatore i globalnu zajednicu da prioritizuju zaštitu naše planete – da sačuvaju naše drevne spomenike i naše trenutne resurse i infrastrukturu – i da zaštite život danas i u budućnosti“, kaže izvršni direktor i suosnivač kompanije, Luki Ahmed.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije