Operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije

Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o djelimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

– Katar je predložio pregovore o energetici i želio je da u njima učestvuju Rusija i Ukrajina kako bi postigli konkretne, opipljive rezultate. Ali nedavna eskalacija ukrajinskih upada na Kursk je odložila ovu odluku do daljeg. Pregovori je trebalo da se održe krajem avgusta – dodao je izvor.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Neimenovani ukrajinski diplomata rekao je za Mond da se Ukrajina oslanja na Katar u mirovnim pregovorima, koji “dugo vremena radi sa timom predsjednika Volodimira Zelenskog”.

Možda nije slučajno što se samit u Švajcarskoj održao u alpskom ljetovalištu Burgenštok, u vlasništvu katarskog lanca hotela, navodi pariski list.

Istovremeno, prema izvoru, Ukrajina je odlučna da nastavi rad na mirovnim pregovorima, ali bez Rusije.

– Možda izgleda čudno reći da je pregovaranje o miru bez Rusije moguće, ali je to zapravo moguće i mi ćemo raditi na tome – rekao je on, citira Mond.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirala je postojanje bilo kakvih direktnih ili indirektnih pregovora između Rusije i Ukrajine o bezbjednosti civilne kritične infrastrukture. Istovremeno, Kremlj je naveo da dok Ukrajinci sprovode ofanzivu u Kurskoj oblasti, neće biti mirovnih pregovora sa Kijevom.

Kijev očekuje da će ofanziva u Kurskoj oblasti podstaći rusku stranu na pregovore.

– Pored ekonomskih i diplomatskih sredstava, postoji i vojni instrument u Kurskom regionu, jasno vidimo kako se vojni instrument objektivno koristi da bi se Moskva ubijedila da uđe u pošten pregovarački proces – rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije