Trudnice i onkološki pacijenti više nemaju prednost u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo

Prilikom posjete zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo oduvijek je postojala lista prednosti za pacijente.

One su podrazumijevale da prilikom prijema trudnice, onkološki pacijenti, hitni slučajevi, šehidske porodice i porodice poginulih boraca, civilne žrtve rata, ratni vojni invalidi, porodice djece i osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju ne čekaju u redu kao ostali pacijenti, već da u odnosu na njih imaju, kako je i navedeno, prednost pri ulasku zbog stanja i dijagnoze koju imaju. Međutim, prema svemu sudeći, taj spisak je promijenjen pa sada u domovima zdravlja u KS prednost više nemaju trudnice ni onkološki pacijenti.

Brojne reakcije uslijedile su nakon ovakve odluke, a na društvenim mrežama u jednoj od privatnih grupa, trudnice su ispričala svoja iskustva otkad nemaju prednost.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Brojna iskustva

Naime, kako je navedeno u jednoj od objava, ova odluka je u domovima zdravlja donesena 26. jula ove godine.

“Dobile smo informaciju da trudnice više nemaju prednost u domovima zdravlja. Žalosno je da se vraćamo nekoliko koraka unazad. Trudnice nisu hitni slučajevi, ali trebaju biti na listi prioriteta”, napisala je jedna od žena koja je navela i da je mogući protest zbog ovakve odluke.

Ona je zamolila da i ostale trudnice podijele svoja iskustva u vezi ove teme što su i učinile. Neke od njih su napisale da su za takvu odluku čule i prije jula kada su dolazile na pregled u ambulanti Koševo 2.

Dakle, čekale su i primane na pregled po onom redoslijedu kako su dolazile.

Mnoge su ogorčene navodeći da trudnice zbog brojnih komplikacija koje mogu imati u trudnoći i jesu hitni slučajevi.

“I kojom logikom je fizički lakše red čekati trudnici nego, uz dužno poštovanje, šehidskoj porodici”, upitala je jedna od žena.

“Ja sam prije dva mjeseca išla u ambulantu, jer sam imala temperaturu nekoliko dana, a s obzirom da sam trudnica nisam uzimala lijekove na svoju ruku. Kada sam predavala knjižicu rekla sam da sam trudnica s nadom da ću imati prednost, dobila sam odgovor da trudnice više nemaju prednost i da moram čekati svoj red”, izjavila je druga članica ove grupe koja je također objavom potvrdila da se ova odluka primjenjuje i prije jula.

Druga je dodala: “Zašto bi trebao imati prednost neko ko nije lično ugrožen (na bilo koji način) u datom trenutku ili nije pratnja takvoj osobi? Kakve veze ima rat i osoba s invaliditetom u porodici ili šehidska porodica. Pa svi oni mogu biti 10 puta zdraviji i stabilniji na nogama od jedne trudnice ili dijabetičara ili osobe sa slomljenom nogom koja je došla na kontrolu. Ovo je čista politizacija”.

Bilo je i onih koji su se osvrnuli na ranije periode kada su trudnice bile na spisku prednosti, ali su i tada čekale i nisu puštane preko reda.

S druge strane, jedna članica je navela da u Domu zdravlja Hadžići već u martu nisu imale prednost.

“Iako ne i prije postavljene ove ‘nove liste prioriteta’. Žalosno, ali sa stomakom do zuba, visokorizična trudnoća, da bih ostvarila prednost koristila sam karticu šehidskih porodica, jer sam djete šehida. Komentar:'Trudnoća nije bolest’,nerijetko se može čuti u prostorijama Domova zdravlja i među zaposlenima, kao pacijentima, slažem se s tim, ali izlaganje raznim virusima i bakterijama nije nimalo bezazleno za bebu, kao ni za mamu koja tu bebu nosi, a da ne pričamo o visokorizičnim trudnoćama, što sam i sama prošla”, dodala je članica.

“Trudnoća nije bolest, ali sve ono što ide sa njom (od mučnina, nesvjestica, bolova u leđima, išijasa, nedostatka kisika) jesu stanja koja nimalo nisu prijatna niti bezazlena. Žalosno…”, “To sam prije nekoliko dana vidjela u Domu zdravlja Kumrovac kada je došla gospođa sa stomakom do zuba. Nema prednost i onda pročitam da na vratima stoji nalijepljena obavijest”, neki su još od komentara.

Šta je s onkološkim pacijentima?

U nizu ovakvih objava bilo je i iskustvo trudnice koja je, kako je navela, u Domu zdravlja Vogošća nedavno vadila krv i primljena je odmah zajedno s još jednom trudnicom ističući da nisu čekale. Još jedna članica je navela da je čak obavijest o novoj listi prednosti bila još prošle godine, ali da je u svakoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je bila na pregledu kao trudnica odmah primljena.

Međutim, u jednoj tvrdnji su se sve složile, a to je da trudnoća nije bolest, ali jeste stanje koje može imati posljedice po zdravlje, a i uzrokovati brojne komplikacije.

S druge strane, kada se govori o bolesti, onkološki pacijenti sigurno i nažalost na osnovu toga trebaju imati ostvarenu prednost, međutim, na novom spisku ni njih nema.

Ni takva odluka dodatno nije jasna budući da su onkološki pacijenti izloženi agresivnijim tretmanima i terapijama, a i svaka njihova dijagnoza je okarakterisana kao teška. S druge strane, kao i kod trudnica, oslabljen im je imunitet i postoje velike vjerovatnoće da se, pogotovo u jeku virusa, zaraze i time dodatno naštete svom zdravlju.

Bez odgovora nadležnih

Kako bi bilo jasnije, u prilogu ispod se nalazi fotografija s novim spiskom prednosti na kojima je vidljivo da ove dvije kategorije više nisu uvrštene.

Shodno svemu navedenom, odmah smo kontaktirali upravu JU “Dom zdravlja KS” i Ministarstvo zdravstva KS kako bismo saznali ko je donio tu odluku, kada i čime su se vodili tom prilikom?

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije