Banjaluka i Bijeljina dobili negativan revizorski izvještaj

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišljenje gradu Banjaluka na finansijski izvještaj za prošlu godinu, jer je ustanovljeno da je stvarni budžetski deficit grada veći od onog koji je prikazan. Nakon Banjaluke, i Bijeljina je dobila negativan revizorski izvještaj

Grad Bijeljina nije izvršio obavezno eliminisanje transakcija na razgraničenjima između Agrarnog fonda i Gradske uprave prilikom sačinjavanja Konsolidovanog finansijskog izvještaja, što je u suprotnosti sa članom 122. stav (3) Pravilnika o računovodstvu za budžetske korisnike. Zbog toga su precijenjene kratkoročne finansijske imovine i obaveze u iznosu od 762.191 KM.

Takođe, ostali rashodi obračunskog karaktera su precijenjeni za 9.115.312 KM, dok su tekući rashodi, uključujući lična primanja, korišćenje roba i usluga, subvencije, grantove, doznake i rashode po sudskim rješenjima, potcijenjeni za ukupno 9.115.310 KM, jer nisu pravilno evidentirani prema Pravilniku o budžetskim klasifikacijama.

Precijenjeni su i rashodi obračunskog karaktera u iznosu od 1.574.010 KM, jer su uključene obaveze za kredite javnih preduzeća i ustanova koje su već izmirene u 2023. godini. Ovo je suprotno članu 82. istog Pravilnika, zbog čega su potcijenjeni ostali izdaci u istom iznosu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kao rezultat ovih nepravilnosti, Grad Bijeljina je stvorio obaveze iznad budžetom utvrđenog okvira, kršeći član 7. Odluke o izvršenju budžeta Grada Bijeljina za 2023. godinu, kao i relevantne zakone Republike Srpske. Precijenjeni su rashodi za lična primanja, korišćenje roba i usluga, te obaveze, dok su grantovi i izdaci za nefinansijsku imovinu potcijenjeni zbog neadekvatne klasifikacije i evidentiranja rashoda.

Podsjetimo, i grad Banjaluka dobila je negativan izvještaj revizora

Planom javnih nabavki za 2023. godinu planirane su nabavke u vrijednosti od 78.130.356 KM. Tokom godine provedeno je 413 postupaka javnih nabavki u iznosu od 58.662.991 KM, od čega su 62 postupka započeta u 2022. godini, a realizovana u 2023. godini.

Revizijom je obuhvaćeno 26 postupaka ukupne vrijednosti 22.763.682 KM (39% realizovanih nabavki). U više slučajeva nisu obezbijeđeni izvori finansiranja za projekte, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe, utvrđeno je nepravilno trošenje kreditnih sredstava i nepridržavanje internih procedura u praćenju realizacije ugovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije